14/07/2024

Edhe Serbia e pranoi aneksin e marrëveshjes me Prishtinën në Ohër, dhe presidenti Aleksandar Vuçiq, ashtu si pas pranimit të marrëveshjes evropiane në Bruksel, vazhdon të përsërisë – nuk kam nënshkruar asgjë.

Nga këndvështrimi i tij i dëshiruar, kjo duhet të nënkuptojë “nuk kam nënshkruar, nuk ka asnjë detyrim”, por ata që e dinë se si i shikon bashkësia ndërkombëtare marrëveshjet nga takimet disa orëshe thonë – është rrjeta e kamuflazhit të Vuçiqit për faktin se ai u pajtua me Prishtinën.

Të shtunën në Ohër është mbajtur takimi i Aleksandër Vuçiqit me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, ku kanë marrë pjesë edhe Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell dhe Përfaqësuesi Special i BE-së, Miroslav Lajçak. Pas takimit, i cili zgjati plot 12 orë, Borrell njoftoi se është arritur një marrëveshje dhe se të dyja palët kanë pranuar aneksin e Marrëveshjes së Brukselit.

Pas takimit, Vuçiq tha se nuk ka nënshkruar asgjë, se është i kënaqur dhe se prioritet ka qenë formimi i Bashkimit të Komunave Serbe.

Një ditë më vonë, nga ndërtesa e Presidencës, Presidenti i Serbisë tha:

“Nuk kam nënshkruar për disa gjëra. Serbia është e njohur ligjërisht ndërkombëtarisht, Kosova nuk është për mua dhe nuk dua të bëj marrëveshje juridike ndërkombëtare me Kosovën. Edhe deklaratat e mia si president janë të detyrueshme për vendin, ndaj kujdesem me kujdes dhe disiplinë për atë që them”.

Sipas tij, në kuptimin formal dhe juridik është e vështirë të vërtetohet se një marrëveshje ekziston pa nënshkrim, pa një vlefshmëri të shprehur qartë.

“Unë vazhdimisht flas për vijat e kuqe, për njohjen e Kosovës dhe për pranimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara. Prandaj ata nuk mund t’i imponojnë Serbisë diçka që Serbia nuk e ka pranuar. Prandaj nuk e kam nënshkruar as Marrëveshjen dhe as Aneksin, por jemi të gatshëm të punojmë për zbatimin. Neni 7 i Konventës së Vjenës thotë se pëlqimi verbal i kreut të shtetit është i detyrueshëm. Sigurisht, gjithmonë më pak se një firmë, por ka vlerë. Kjo është arsyeja pse unë refuzova të pranoja emra foljorë si adoptim, as pranim, njohje. Unë nuk i përsëris gjërat sepse jam budalla apo nuk e di se çfarë po bëj, por sepse e di se çfarë po bëj”, tha Vuçiq.

Duke folur për atë që në fakt do të thotë “Unë nuk kam nënshkruar asgjë” e presidentit, analisti i politikës së jashtme Boshko Jakshiq tha për “Nova” se Vuçiq vazhdimisht e mohon veten.

“Askujt nuk e ka të qartë se çfarë dëshiron të thotë Vuçiq duke thënë se nuk ka nënshkruar asgjë, sepse bie ndesh me atë që ka thënë menjëherë më pas, duke iu referuar Konventës së Vjenës – se fjala gojore e kreut të shtetit ka të njëjtën shkallë. detyrimi si nënshkrim. Vuçiq ka shkuar në Ohër duke thënë se nuk do të firmosë asgjë dhe ky është argumenti i tij para opinionit që e akuzon për kapitullim. Tani nuk mund të themi se po mashtron opinionin, sepse është faktografi, ai realisht nuk ka firmosur asgjë. Dhe se është një rrjet kamuflazhi mbi gjithçka tjetër, veçanërisht fakti që ai dha pëlqimin për marrëveshjen dhe aneksin – në të vërtetë është. Dhe tani po flasim për nënshkrimin, jo për thelbin”, thotë Jakshiq.