Vuçiq: Unë nuk nënshkruaj marrëveshje që prezanton Kosovën si Republikë, nuk jemi në të njejtin nivel

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha se dje nuk ka nënshkruar asgjë në Ohër sepse “Kosova nuk është shtet i njohur ndërkombëtarisht ligjërisht” me të cilin, sipas tij, ai mund të nënshkruajë marrëveshje ndërkombëtare. Ai ka thënë se vija të kuqe për Serbinë janë njohja e pavarësisë së Kosovës dhe anëtarësimi i Kosovës në OKB dhe se vetëm deri në ato vija të kuqe Serbia mund të punojë në zbatimin e asaj që është rënë dakord, përcjell Gazeta Express.

Sipas tij, marrëveshja e arritur “nuk është e vështirë”, pasi tha se “do të ketë gjëra shumë më të vështira për ne në të ardhmen”. Ai lexoi gjithë aneksin e zbatimit që u negociua dje.

“Nuk kam nënshkruar sepse Serbia është një vend i njohur ndërkombëtarisht dhe Kosova nuk është për mua. Dhe nuk dua të bëj marrëveshje juridike ndërkombëtare me Republikën e Kosovës”, tha Vuçiq në një konferencë për media.

Siç raporton Danas, Vuçiq tha se vijat e kuqe për Serbinë janë njohja e Kosovës si shtet i pavarur dhe anëtarësimi i Kosovës në OKB.

“Unë them se do t’i zbatojmë shumicën e gjërave, por nuk do të zbatoj asgjë për sa i përket OKB-së, as për njohjen de facto dhe de jure të Kosovës”, tha Vuçiq.

Por ai e përmendi Asociacionin si pjesë “shumë e rëndësishme” e aneksit.

Në tekstin e Aneksit të Implementimit të propozimit europian, është treguar se si do të ndëshkohet Serbia në rast se për fajin e saj do të pengohet normalizimi i raporteve me Kosovën.

Siç tregon Aneksi, Komisioni Europian në përputhje me pikën 25 të kornizës së negociatave, me iniciativën e tij apo të 1/3 të shteteve anëtare mund të propozojë të rekomandojë mos hapjen ose mbylljen e kapitujve të tjerë të negociatave për anëtarësim e Serbisë në BE.

Share post: