Për cilat shpërblime e kishte fjalën Blinken në rast të një marrëveshje Kosovë-Serbi, tregon Price

Zëdhënësi i i Departamentit Amerikan të Shtetit, Ned Price ka komentuar letrën që sekretari Blinken i dërgoi Serbisë me rastin e Ditës së Shtetësisë.

“Sekretari Blinken është, në thelb, optimist,” tha Ned Price.

“Unë mendoj se ju duhet të jeni optimist nëse do të jeni në biznesin e diplomacisë,” vuri në dukje ai.

“Është ajo që i motivon unë mendoj se shumë prej nesh e dinë se përmes angazhimit të SHBA-së, përmes udhëheqjes amerikane në skenën botërore, ne kemi një mundësi për të ndryshuar botën për mirë, për ta lënë botën pak më të sigurt, pak më të qëndrueshme. , më të begatë dhe të mbushura me mundësi ekonomike për njerëzit në këtë vend, por edhe për njerëzit në mbarë botën”, ndau Price. “Unë mendoj se ju e shihni atë optimizëm të reflektuar në deklaratën që ai lëshoi sot.”

Sekretari Blinken tha se SHBA-ja “vlerëson partneritetin strategjik që gëzojmë me Serbinë”. I pyetur nga The Pavlovic Today për të folur më në detaje rreth mendimit të Blinken në lidhje me “partneritetin strategjik” midis dy vendeve, Price tha se Sekretari Blinken e konsideron marrëdhënien e SHBA me Serbinë një “partneritet strategjik” për shkak të natyrës së tij “shumëplanëshe”.

“Ne kemi një marrëdhënie të gjatë me Serbinë,” tha Price. “Ne kemi qenë me Serbinë gjatë dekadave, duke qëndruar në krah të saj si partner përballë sfidave të ndryshme,” deklaroi Price, duke iu referuar një game të gjerë çështjesh nga siguria te politika te ekonomia dhe lidhjet me popullin amerikan. dhe serbët ndajnë.

“Siç e dini, Sekretari është investuar personalisht në shumë prej këtyre çështjeve në rajon. Tensionet mes Kosovës dhe Serbisë janë diçka që ka vëmendjen e tij të plotë”.
Më 1 shkurt, Blinken foli në telefon me presidentin serb Vuçiq . Sipas Price, sekretari amerikan falënderoi kreun e

shtetit serb “për angazhimin konstruktiv që kishim parë nga presidenti dhe ekipi i tij në kuadër të dialogut të BE-së për të gjetur një rrugëdalje nga këto tensione”.

Duke komentuar parashikimet e Sekretarit Blinken se shpërblime të mëdha e presin popullin serb dhe gjithë rajonin pasi presidenti serb Vuçiç dhe kryeministri i Kosovës Kurti të bëjnë “kompromise të vështira”, Price shpjegoi se çfarë shpërblimesh kishte në mendje Blinken.

Sekretari Blinken, sipas Price, “vazhdimisht” së bashku me Gabriel Escobar , Zëvendës Ndihmës Sekretarin mbikëqyr politikën e SHBA -së ndaj Ballkanit Perëndimor, “nënvizuar mundësitë që mund të vijnë me një zgjidhje për disa nga këto çështje shumë komplekse dhe të mprehta”.

Ka “mundësi”, sipas Price, që njerëzit e Serbisë dhe Kosovës “të largohen nga rajoni më i gjerë i Ballkanit Perëndimor, pak më stabil, pak më i sigurt, duke ndërtuar në disa raste, fjalë për fjalë, rrugë dhe ura” midis komuniteteve. në rajon.

“Kjo është shumë ajo që ne po kërkojmë të bëjmë në këtë rast,” tha Price. “Është ajo që ne po kërkojmë të bëjmë, me të vërtetë, me diplomacinë tonë nëpër rajone për të nxitur më shumë ndërlidhje dhe përmes ndërlidhjes, ndërtimit të mirëkuptimit, ndërtimit të partneritetit dhe ndërtimit të sigurisë dhe stabilitetit dhe prosperitetit.”/21Media

Share post: