Pas rritjes së frikës për trazira në veri, KFOR teston forcën e reagimit të shpejtë


KFOR teston forcën e reagimit të shpejtë pas rritjes së frikës për trazira në veri.

Në kohën kur është rritur frika për trazira të reja në veri të vendit, në prag të zgjedhjeve të 23 prillit, forcat e KFOR-it në Kosovë kanë zhvilluar sot një stërvitje në kampin e Novosellës. Stërvitja e quajtur “Shpata e Artë 2023” ka për qëllim testimin e procedurave për dislokim të shpejtë të forcave për përballimin e çdo skenari të mundshëm krize.

“Mëngjesin e sotëm, brenda kampit të Novosellës, njësitet e KFOR-it zhvilluan stërvitjen “Shpata e Artë 2023”, aktivitet ky që synon testimin e procedurave dhe gatishmërinë për dislokim të shpejtë të forcave për përballimin e çdo skenari të mundshëm krize”, thuhet në njoftimin e KFOR-it, raporton Gazeta Express.

KFOR ka njoftuar se aktiviteti është zhvilluar për të testuar procedurat ndërmjet njësive të ndryshme shumëkombëshe që përbëjnë Forcën e Kosovës, të angazhuara për t’iu përgjigjur skenarëve të ndryshëm të simuluar.

“Në bashkëpunim të ngushtë me njësitë e EULEX-it (Misioni i Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë) janë vendosur ekipet e turmës dhe të kontrollit të trazirave, mjetet për heqjen e postblloqeve dhe mjetet inxhinierike për pastrimin e mjeteve shpërthyese”, thuhet tutje.

“Përmes këtij lloj trajnimi, KFOR-i mban nivele të larta të gatishmërisë së njësive të tij duke vlerësuar masat e koordinimit të komandantëve të ndryshëm në nivele të ndryshme dhe duke përmirësuar dhe standardizuar procedurat e komandës dhe kontrollit. Kontigjenti shumëkombësh i KFOR-it vepron në territorin e Kosovës nën mandatin e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999 me detyrën e sigurimit të një mjedisi të sigurt dhe të sigurt si dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë”, thuhet në fund.

Share post: