Zbulohet rreziku nga ngrohja globale për fluturimet ajrore!

Një grup specialistësh nga Universiteti Britanik i Reading në punën e tyre shkencore zbuluan se në sfondin e ngrohjes globale, turbulencat po përkeqësohen, gjë që përbën një rrezik shtesë për avionët.

Vihet re se turbulenca në ajër të pastër (CAT) zakonisht zhvillohet në atmosferën e sipërme pa re dhe nuk zbulohet nga radarët e ajrit ose pajisjet e mbikëqyrjes vizuale.

Si rezultat i ekspozimit të zgjatur ndaj këtij lloj turbulence, jeta e avionit zvogëlohet dhe ndikimi i tij intensiv mund të çojë në thyerje të anëve.

Modelimi i klimës nga shkencëtarët ka treguar se për çdo gradë Celsius të ngrohjes afër sipërfaqes, numri i ngjarjeve të moderuara të turbulencës në qiell të pastër do të rritet me 14% në verë dhe 9% në dimër dhe pranverë.

Studiuesit shpjeguan se turbulenca e moderuar shprehet si kushte atmosferike që provokojnë nxitim vertikal deri në 0.5 g.

Sipas ekspertëve, një nga opsionet e mundshme për linjat ajrore për të luftuar ndikimin e këtij lloji të turbullirave është shmangia e zonave ku formohet CAT.

Ekspertët theksojnë se kjo mund të çojë në kosto shtesë të karburantit dhe të rrisë kohën e fluturimeve transatlantike. Përveç kësaj, shkencëtarët rekomandojnë që pasagjerët të lidhin rripat e sigurimit për të shmangur dëmtimet dhe lëndimet serioze.

/SCAN

Share post: