14/07/2024

Fushata e Kılıçdaroğlu ka të ngjarë të përqendrohet në promovimin e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe sundimit të ligjit pas viteve të pushtetit gjithnjë e më të centralizuar nën Erdogan. Dhe për shkak të një reagimi të ngadaltë të perceptuar të qeverisë ndaj tërmeteve shkatërruese muajin e kaluar, një krize valutore dhe inflacioni të shfrenuar, analistët politikë besojnë se kandidati i opozitës mund të ketë një shans të artë

Pas muajsh negociatash, një aleancë e gjashtë partive opozitare turke më në fund ka zgjedhur kandidatin e saj për zgjedhjet presidenciale. Kreu i partisë social-demokrate CHP, Kemal Kılıçdaroğlu do të përballet me Presidentin Recep Tayyip Erdoğan më 14 maj. Fushata e Kılıçdaroğlu ka të ngjarë të përqendrohet në promovimin e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe sundimit të ligjit pas viteve të pushtetit gjithnjë e më të centralizuar nën Erdogan. Dhe për shkak të një reagimi të ngadaltë të perceptuar të qeverisë ndaj tërmeteve shkatërruese muajin e kaluar, një krize valutore dhe inflacioni të shfrenuar, analistët politikë besojnë se kandidati i opozitës mund të ketë një shans të artë. “Të gjithë aktorët e rëndësishëm të opozitës janë përfshirë në këtë aleancë zgjedhore duke mbështetur kandidaturën e Kiliçdaroglu”, thotë Ali Çarkoglu, politolog në Universitetin Koç.

“Performanca e AKP-së dhe qeverisë së Erdoganit në vitet e fundit, si në politikën ekonomike ashtu edhe në atë të sigurisë, ka qenë mediokre. Duke kombinuar këta dy faktorë, ne mund të presim që Kemal Kılıçdaroğlu të fitojë lehtësisht zgjedhjet presidenciale”.
Një shans për të fituar

Samim Akgönul, një historian dhe shkencëtar politik në Universitetin e Strasburgut, pajtohet me idenë që Kiliçdaroglu ndodhet në pozicion të favorshëm. “Nëse ne hyjmë në një periudhë normale, të rregullt zgjedhore ku partitë politike do të bëjnë fushatë dhe liderët do të bëjnë fushatë dhe më pas do ta vënë veten në gjykimin e elektoratit, unë me të vërtetë mendoj se Kemal Kilçdaroglu ka një shans për të fituar. Për shkak se ka një ndjenjë konsumimi të pushtetit, ka një ndjenjë të ngopur, në opozitë, në të gjithë shoqërinë, por edhe për herë të parë ka një koalicion shumë të gjerë kundër Recep Tayyip Erdoğanit”.

Një kandidat veteran

Por, siç vëren Akgönul, jo të gjithë mbështetësit e opozitës e mbështesin Kılıçdaroğlu si kandidat. “Meqë është kandidat veteran, lider veteran, ai nuk përfaqëson të renë. Ai nuk përfaqëson frymën e re dhe nuk përfaqëson emocionin e ri. Ai është një burrë mjaft i moshuar, mendoj 74 vjeç dhe elektorati e njeh mirë”. Aleanca opozitare shpreson se nëse ai fiton, Kılıçdaroğlu do të qeverisë duke respektuar kufizimet në pushtetin e tij. Imazhi i tij si një intelektual i rezervuar në krahasim me natyrën e zjarrtë dhe karizmatike të Erdoganit nuk i ka shërbyer për mirë. Tani mund të jetë pikërisht ajo që i duhet opozitës për të arritur fitoren. (Euronews.com)