Kush është Kemal Kılıçdaroğlu dhe a mund ta mposhtë ai presidentin e Turqisë Erdogan?!

Pas muajsh negociatash, një aleancë e gjashtë partive opozitare turke më në fund ka zgjedhur kandidatin e saj për zgjedhjet presidenciale. Kreu i partisë social-demokrate CHP, Kemal Kılıçdaroğlu do të përballet me Presidentin Recep Tayyip Erdoğan më 14 maj.

Fushata e Kılıçdaroğlu ka të ngjarë të fokusohet në promovimin e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe sundimit të ligjit pas viteve të pushtetit gjithnjë e më të centralizuar nën Erdogan.

Dhe për shkak të një reagimi të ngadaltë të perceptuar të qeverisë ndaj tërmeteve shkatërruese muajin e kaluar, një krize valutore dhe inflacioni të shfrenuar, shkencëtarët politikë besojnë se kandidati i opozitës mund të ketë një shans real.

“Të gjithë aktorët e rëndësishëm të opozitës janë përfshirë në këtë aleancë zgjedhore duke mbështetur kandidaturën e Kiliçdaroglu”, thotë Ali Çarkoglu, politolog në Universitetin Koç. “Performanca e AKP-së dhe qeverisë së Erdogan në vitet e fundit, si në politikën ekonomike ashtu edhe në atë të sigurisë, ka qenë mediokre.”

“Duke kombinuar këta dy faktorë, ne mund të presim që Kemal Kılıçdaroğlu të fitojë lehtësisht zgjedhjet presidenciale”. Samim Akgönul, një historian dhe shkencëtar politik në Universitetin e Strasburgut, pajtohet se Kiliçdaroglu ka një pozicion të fortë.

“Nëse ne hyjmë në një periudhë zgjedhore normale, të rregullt ku partitë politike do të bëjnë fushatë dhe liderët do të bëjnë fushatë dhe më pas do të vendosin veten në gjykimin e elektoratit, unë me të vërtetë mendoj se Kemal Kilçdaroglu ka një shans për të fituar”.

“Për shkak se ka një ndjenjë konsumimi të pushtetit, ka një ndjenjë të ngopur, në opozitë, në të gjithë shoqërinë, por edhe për herë të parë ka një koalicion shumë të gjerë kundër Recep Tayyip Erdoğan. ”

Por, siç vëren Akgönul, jo të gjithë mbështetësit e opozitës qëndrojnë pas Kılıçdaroğlu si kandidat. “Meqë është kandidat veteran, lider veteran, ai nuk përfaqëson të renë. Ai nuk përfaqëson frymën e re dhe nuk përfaqëson emocionin e ri”. “Ai është një burrë mjaft i moshuar, mendoj 74 vjeç dhe elektorati e njeh mirë.

Aleanca opozitare shpreson se nëse ai fiton, Kılıçdaroğlu do të qeverisë në një format më pajtues, duke respektuar kufizimet në pushtetin e tij. Imazhi i tij si një intelektual i rezervuar në krahasim me natyrën e zjarrtë dhe karizmatike të Erdogan i ka bërë atij një shërbim të keq deri më tani. Por tani mund të jetë pikërisht ajo që i duhet opozitës për të arritur fitoren.

SCAN

Share post: