23/02/2024

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçi, papritur ka deklaruar se Serbia është e gatshme të pranojë konceptin e propozimit franko-gjerman për Kosovën, edhe pse vetëm pak muaj më parë ai refuzoi ta pranonte atë dokument. Paralelisht me ndryshimin e humorit të Vuçiqit ndaj propozimit të dy vendeve më të fuqishme të Bashkimit Evropian, ndryshuan edhe mesazhet që mbërritën te votuesit – kështu që në një periudhë të shkurtër kohore kaluam nga mesazhi “dorëzimi nuk është opsion” në “izolimi ose sanksionet pasojnë” nëse e refuzojmë këtë propozim perëndimor, shkruan N1.Nuk është se Aleksandar Vuçiq mund ta mbajë fjalën dhe retorika e tij për Kosovën është veçanërisht konfuze. Ndoshta ndër deklaratat e forta se “nuk ka dorëzim”, është harruar edhe fjalia e tij e vitit 2018 se “sot nuk kemi asgjë në Kosovë” dhe se “një metër do të ishte fitore”.
Ai e tha atë atëherë dhe nuk e përsëriti veten, sepse padyshim mesazhi i tij nuk u prit nga votuesit.Vitet e fundit, së bashku me ngecjen në rrugën drejt Bashkimit Evropian, është forcuar edhe “mbrojtja” e tij ndaj Kosovës, ndaj kemi dëgjuar gjithnjë e më shpesh se ai kurrë nuk do ta njohë pavarësinë e krahinës jugore dhe se “dorëzimi nuk është një opsion”. Këtë slogan Vuçiq e përdori edhe në luftën me “armiqtë” e tjerë – kundër koronavirusit dhe opozitës në zgjedhje, dhe të njëjtin e përdori vetëm pak muaj më parë, në mes të barrikadave në veri të Kosovës.
Megjithatë, ai ngadalë u tërhoq. Fillimisht kërkoi dhe bindi serbët që të tërhiqen nga barrikadat dhe më pas javën e kaluar papritur, pas bisedimeve me “Pesëshen e Madhe”, njoftoi se jemi të gatshëm të pranojmë konceptin e marrëveshjes bazuar në propozimin franko-gjerman.Erdhën ‘pesë’ dhe në atë takim fjalia e dytë që më komunikuan ishte ‘duhet ta pranoni këtë plan dhe nëse nuk e pranoni, sepse ne besojmë se duhet pranuar, do të përballeni me ndërprerjen e planit. Procesi i integrimit evropian, tërheqja e investimeve, masa gjithëpërfshirëse në kuptimin politik dhe ekonomik që do t’i shkaktojnë dëme të mëdha Serbisë”, tha Vuçiq në fjalimin e tij.
Ai ka thënë qartë se Serbia është para zgjedhjes – izolimi dhe sanksionet apo pranimi i anëtarësimit të Kosovës në OKB.Në përputhje me retorikën e re të Vuçiqit, po ndryshon edhe narrativa e analistëve të SNS-së, të cilët tani po e mbrojnë presidentin në prime time në televizionet pranë qeverisë dhe po na sigurojnë për skenarin e errët që na pret.

Igor Avzhner, një ekspert në marketingun politik, thotë për Nova.rs se rrëfimi i qeverisë zakonisht fillon me kapitullin e parë, si në të gjitha romanet e mira, dhe përfundon me mbështetjen e personazheve margjinalë nga të gjitha anët.“Nuk ndryshon në përputhje me ngjarjet politike, por në përputhje me rezultatet e pritura politike. “Dorëzimi nuk është opsion”, realisht nuk ka qenë kurrë opsion, sepse një gjë është dorëzimi, tjetër gjë humbja (sepse fuqia e Zotit nuk lutet), dhe tradhtia është diçka krejtësisht tjetër”, thotë Avzner.
Ai thekson se pavarësisht nëse segmente të ndryshme të elektoratit do të njohin një nga tre variantet e përmendura, më të zhgënjyer do të jenë ata që besuan se në këto rrethana gjeopolitike në të cilat ndodhet bota aktualisht, “është e mundur të ruhet një konflikt i ngrirë. që do të mund të përfitojë pafundësisht, mbi të gjitha në nivelin e brendshëm politik”.“Ka kohë që thuhej se ‘drekë falas nuk ka’. Fatura për lëvizjet e gabuara politike të elektoratit do të mbërrijë në mënyrë të njëpasnjëshme për dekada, përmes kredive ndërkombëtare të mbiçmuara, ekonomisë së rrënuar, shëndetësisë, shkollave dhe sistemit elektroenergjetik. Fatura për ‘qëndrimin’ e pandërprerë në pushtet gjatë dekadës së fundit u dorëzua ditë më parë. Llogaritja e tregimit të ri është në përputhje me atë llogaritje. “Na kërcënon izolimi”, thotë Avzhner.
Ai beson se izolimi i përmendur nuk prek drejtpërdrejt anëtarin mesatar të SNS-së, sepse ai nuk punon në punë të dobëta të paguara të investitorëve të huaj, por është me rrogë buxhetore nga komuniteti vendas deri në karrigen e kryeministrit.“Ai godet mbi mesataren. Shikon në qendër të objektivit. Prandaj ka një ndryshim në narrativë, që krijohet në rastin e njerëzve mbi mesataren”, vlerëson Avzhner.
Ai në fund thekson se gjendja faktike nuk do të ndryshojë.“Me mençuri, nëse dikur “dorëzimi nuk ishte një opsion”, ndoshta opsioni i zgjuar i “shitjes” së lëkurës me çmimin më të lartë me përfitimin më të madh të mundshëm për Serbinë do të duhej të ishte kësaj radhe. Edhe sikur të ishte ujk. Narrativa ka ndryshuar, disponimi…ndoshta humori do ta ndryshojë narrativën edhe një herë. Ajo që nuk do të ndryshojë është… gjendja faktike”, përfundon bashkëbiseduesi i Nova.rs/N1