Sa duhet të ulet menjëherë temperatura e trupit me mjekim?

Temperatura normale e trupit të një personi të shëndetshëm varion nga 36 gradë deri në 37.

Temperatura e trupit varet nga ekuilibri midis gjenerimit të nxehtësisë në inde (veçanërisht në mëlçi dhe muskuj) dhe humbjes së nxehtësisë nga periferia e trupit. Është e zakonshme dhe normale që temperatura e trupit të rritet dhe të bjerë pak gjatë ditës, domethënë ndryshon.

Si pjesë e ritmit tonë biologjik ditor, temperatura rritet nga vlerat më të ulëta në mëngjes herët në më të lartat në orët e vona të pasdites. Diferenca midis temperaturës së mëngjesit dhe temperaturës së matur në orët e vona të pasdites është zakonisht 0,3°C, dhe më së shumti rreth 0,6°C.

Temperatura normale e trupit

Temperatura normale e trupit të një personi të shëndetshëm varion nga 36 gradë deri në 37 e matur në sipërfaqen e lëkurës. Fëmijët e vegjël mund të kenë një temperaturë normale trupore pak më të lartë se të rriturit, dhe gjithashtu mund të rritet pak për shkak të stresit, sforcimit fizik ose në një mjedis të ngrohtë.

Temperatura e trupit tonë kontrollohet nga qendra e rregullimit në tru, veçanërisht në një gjëndër të quajtur hipotalamus. E rrit atë duke ridrejtuar gjakun nga sipërfaqja në brendësi të trupit, gjë që redukton humbjen e nxehtësisë së trupit përmes lëkurës dhe ekstremiteteve. Kur termostati hipotalamik rregullohet përsëri në një nivel normal pas njëfarë kohe, trupi largon nxehtësinë e tepërt duke e kthyer gjakun përsëri në lëkurë dhe duke e bërë atë të djersitet.

Fëmijët e vegjël kanë një zhvillim të pamjaftueshëm, dhe të moshuarit kanë një qendër termoregulimi të dobësuar dhe jo gjithmonë funksionon pa të meta me ta.

Nga ana tjetër, ekspozimi ndaj të ftohtit, përdorimi i tepruar i alkoolit dhe abuzimit me drogën, si dhe disa sëmundje, si sëmundjet e tiroides, gjëndrave mbiveshkore, veshkave, mëlçisë dhe trurit, mund të shkaktojnë shfaqjen e një temperature trupi shumë të lartë se mesatarja 36°C. Në këtë rast lëkura jonë është e ftohtë dhe e zbehtë dhe trupi dridhet sepse përpiqet të rrisë temperaturën me punën e muskujve.

Pse rritet temperatura?

Shumë sëmundje kanë si simptomë një temperaturë të lartë të trupit ose ethe. Shkaku i etheve akute tek të rriturit, personat më parë të shëndetshëm, është më së shpeshti një sëmundje infektive, domethënë një infeksion akut i sistemit të frymëmarrjes, tretës, sistemit gjenitourinar ose infeksion i lëkurës.

Tek fëmijët e vegjël duhen theksuar edhe shkaqe të tjera, si reagimi ndaj vaksinës, dehidratimi i organizmit, dalja e dhëmbëve.

Rritja e temperaturës së trupit mbi 37°C është një shenjë se trupi ynë po lufton dhe ne në fakt e konsiderojmë atë një përgjigje mbrojtëse ndaj infeksionit ose lëndimit, sepse temperatura e rritur forcon mekanizmat mbrojtës të trupit tonë, shkruan Zhivim.hr, transmeton Klankosova.tv.

Pasojat e temperaturës së ngritur

Temperatura e moderuar, kalimtare e ngritur e trupit që shoqëron shumicën e sëmundjeve akute tolerohet mirë nga të rriturit e shëndetshëm. Megjithatë, temperaturat jashtëzakonisht të larta (41°C e lart) mund të shkaktojnë dëme. Në atë temperaturë, proteinat në qeliza shpërbëhen, gjë që rezulton në funksionin e qelizave dhe të shumë organeve. Tek të rriturit me telashe të zemrës ose mushkërive, temperatura e ngritur e trupit mund të çojë në një rritje të nevojës për oksigjen dhe në pacientët me demencë, mund të përkeqësojë gjendjen mendore. Tek fëmijët e shëndetshëm, temperatura e ngritur e trupit mund të shkaktojë konvulsione febrile (shpërthime elektrike jonormale në tru për shkak të temperaturës së ngritur të trupit, të cilat ndodhin në fëmijëri).

Trajtimi i etheve

Një temperaturë pak e ngritur e trupit nuk ka nevojë të trajtohet. Për të lehtësuar shqetësimin, këshillohet të hiqni qafe veshjet e tepërta dhe të bëni dush me ujë të vakët. Ulja e temperaturës së ngritur të trupit është e nevojshme kur arrin vlerat 38°C të matura nën sqetull, ose 38,5°C të matur në mënyrë rektale. Në rast të kokëdehmbjeve të forta, ngurtësim të qafës, skuqje, takikardi, ndryshim të gjendjes mendore dhe temperaturë mbi 40°C, pacienti referohet për trajtim spitalor, transmeton Klankosova.tv.

Ilaçet që përdoren për uljen e temperaturës quhen antipiretikë dhe janë në dispozicion në formën e tabletave, shurupeve dhe supozitorëve rektal.

Antipiretiku më i përdorur është paracetamoli, i cili, për shkak të raportit të mirë të efektivitetit dhe sigurisë, është rekomandimi i parë në udhëzimet për trajtimin e dhimbjes dhe temperaturës së ngritur të trupit, transmeton Klankosova.tv.

Share post: