14/07/2024

Njerëzit që ndiejnë trullosje kur ngrihen nga një pozicion ulur, pra hipotensioni postural, mund të jenë në rrezik më të lartë për një sëmundje serioze.

Marramendja e papritur që disa njerëz ndjejnë kur ngrihen papritur nga një pozicion ulur mund të duhet të merren më seriozisht, pohon një studim i ri. Në veçanti, hipotensioni ortostatik , siç quhet gjendja e mësipërme dhe ndodh kur presioni i gjakut i një personi bie ndjeshëm dhe ndjeshëm pasi lëviz në një pozicion në këmbë, mund të tregojë një rrezik të shtuar të demencës në të ardhmen sipas një studimi të ri.Studimi, i botuar në Neurology, revista mjekësore e Akademisë Amerikane të Neurologjisë, zbuloi lidhjen me sindromën e rënies njohëse vetëm tek njerëzit që përjetuan një rënie të presionit sistolik të gjakut, jo tek ata që kishin vetëm një rënie të presionit diastolik të gjakut ose të tyre. Presioni i gjakut, presioni i përgjithshëm.

Presioni sistolik është numri i parë në matjen e presionit të gjakut dhe hipotensioni sistolik ortostatik u përcaktua si një ulje prej të paktën 15 mmHg pas qëndrimit në këmbë nga një pozicion ulur.Studimi përfshinte 2,131 njerëz me një moshë mesatare 73 vjeç dhe pa histori mjekësore të demencës. Matjet e presionit të gjakut janë marrë në fillim të studimit dhe pas një, tre dhe pesë vjetësh. Në total, 15% e kampionit paraqitën hipotension ortostatik, 9% hipotension sistolik ortostatik dhe 6% hipotension diastolik ortostatik.

Gjatë 12 viteve të ardhshme, vlerësimi shëndetësor i pjesëmarrësve tregoi se 462 njerëz (22% e totalit) zhvilluan demencë .

Njerëzit me hipotension ortostatik sistolik kishin pothuajse 40% më shumë gjasa për të zhvilluar demencë. Konkretisht, 50 nga 192 me hipotension postural sistolik (26%) zhvilluan sëmundjen, ndërsa nga 1939 individë pa këtë hipotension, 412 (21%) zhvilluan demencë. Kur studiuesit morën parasysh faktorë të tjerë që mund të rrisin shanset për demencë, si diabeti , pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit , shanset e zhvillimit të sëmundjes u rritën me 37% tek ata që kishin hipotension sistolik ortostatik.

Një gjetje e dytë e rëndësishme tregoi se ndryshimet më të mëdha në presionin sistolik të gjakut gjatë ripozicionimit me kalimin e kohës rritën në mënyrë të barabartë shanset për demencë .

Ky është përfundimi që studiuesit i ndanë pjesëmarrësit sipas vlerave të presionit të gjakut në kohën e ngjarjes hipotensive dhe ndjekjes së tyre: 24% e njerëzve në grupin me luhatjet më të mëdha në vlerat sistolike zhvilluan demencë më vonë. , krahasuar me 19% të njerëzve në grupin me luhatjet më të vogla. Shtimi i faktorëve të tretë të rrezikut të demencës rriti shkallën në 35% për grupin e parë.

Sipas drejtueses së studimit Laure Rouch, Pharma. studim i thjeshtë vëzhgues, në të cilin nuk u bë dallimi midis rasteve të demencës në demencën vaskulare ose sëmundjen e Alzheimerit.