Zbulohen 19 mijë male të reja nënujore

Këto struktura konsiderohen të rrezikshme për lundrimin

Zbulohen nga pamjet satelitore 19 mijë male të reja nënujore. Deri më sot njeriu ka hartëzuar vetëm ¼ e fondalit detar me sonar dhe që prej vitit 2005 kur ka nisur procedura e mirëfilltë për vrojtimin e tabanit oqeanik, njiheshin vetëm 24 mijë relieve malore.

Zbulimi i ri është i rëndëisshëm, jo vetëm në kuadër të njohjes së mëtejshme të planetit tonë, për sigurinë e lundrimit, për shkencat gjeologjike dhe rrymat detare e biodiversitetit.

Edhe ideja e studimit të fundit te detit lindi pikërisht pas një incidenti të nendetëses bërthamore USS San Francisko të Marinës Amerikane, që në vitin 2005 teksa ishte në maksimumin e shpejtësisë, u përplas me një mal nënujor në jug të Guam në Oqeanin Paqësor.

Projekti i fundit, i publikuar në revistën Earth and Space Science, shfrytëzoi pamjet e radarëve satelitore CryoSat-2 të Agjencisë Hapësinore Evropiane Esa, asaj franceze dhe indiane për t’i lokalizuar, dhe 700 prej këtyre maleve nënujore konsiderohen të rrezikshme për lundrimin.

Autorët e censusit shpjegojnë se më ndihmën e teknologjisë janë arritur të dallohen edhe struktura gjeologjike me lartësi 1100 m, që është edhe lartësia minimale që një reliev të mund të etiketohet Mal Nënujor.

Klan News

Share post: