14/07/2024

Të paktën 67 milionë fëmijë humbën plotësisht ose pjesërisht vaksinat midis viteve 2019 dhe 2021 për shkak të bllokimeve dhe ndërprerjeve të kujdesit shëndetësor të shkaktuara nga pandemia COVID-19, tha UNICEF në një raport të mërkurën.

Prej tyre, 48 milionë humbën plotësisht, zbuloi raporti i agjencisë së OKB-së për fëmijë, i titulluar “Gjendja e fëmijëve në botë 2023: Për çdo fëmijë, vaksinimi”.

“Vaksinat shpëtojnë jetë, por shumë fëmijë në botë nuk po vaksinohen. Pandemia e COVID-19 vetëm sa shtoi numrin e tyre,” thuhet në raport, shkruan AA.

Sipas raportit, në tre vitet e fundit, më shumë se një dekadë e përfitimeve të fituara me vështirësi në imunizimin rutinë të fëmijërisë janë “gërryer”, duke shtuar se rikthimi në rrugën e duhur do të jetë sfidues.

“Në përqindje, përqindja e fëmijëve të vaksinuar ra me 5 pikë përqindjeje në 81 për qind. Me fjalë të tjera, rreth një në pesë fëmijë në mbarë botën nuk ishte plotësisht i mbrojtur kundër sëmundjeve të parandalueshme me vaksina.”

“Me shqetësim, rrëshqitja gjatë pandemisë erdhi në fund të një dekade kur, në terma të gjerë, rritja e imunizimit të fëmijërisë kishte ngecur,” thuhet në raport.

Sipas të dhënave, besimi në vaksinat e fëmijërisë ra me 44% në disa vende gjatë pandemisë.

Drejtoresha Ekzekutive e UNICEF-it Catherine Russell tha se të dhënat janë një sinjal paralajmërues shqetësues.

“Ne nuk mund të lejojmë që besimi në imunizimet rutinë të bëhet një viktimë tjetër e pandemisë. Përndryshe, vala e ardhshme e vdekjeve mund të jetë e më shumë fëmijëve me fruth, difteri ose sëmundje të tjera të parandalueshme,” tha ajo.