‘Kërcen’ inflacioni bazë në zonën e euros gjatë muajit shkurt!

Inflacioni bazë në zonën e euros u rrit në shkurt, sipas një vlerësimi të Flash Eurostat i lëshuar të enjten.

Sipas Agjencisë së Statistikave të BE -së, inflacioni thelbësor i cili përjashton çmimet e energjisë dhe ushqimit për shkak të paqëndrueshmërisë së tyre dhe për këtë arsye shihet si një përshkrim më i saktë i gjendjes së ekonomisë u ngjit në 5.6% muajin e kaluar nga 5.3% në janar.

Leximi i ri është më shumë se dyfishi i normës 2.7% të vërejtur në shkurt 2022. Sidoqoftë, inflacioni i titullit pritet të hyjë në 8.5%, nga 8.6% në janar. Nëse konfirmohet më vonë gjatë muajit, do të përfaqësonte muajin e katërt radhazi të rënies.

Ngadalësimi ka të ngjarë për shkak të çmimeve të energjisë që po lehtësohen më tej, me normën vjetore në 13.7%, krahasuar me 18.9% në janar.

Treshja Balltike vazhdon të ketë normat më të larta, me inflacionin në Letoni që ende shihet i mbërthyer gjatë pragut 20%, pavarësisht një rënie prej 1.3 pikë përqindje nga muaji në muaj.

Normat më të ulëta janë projektuar ndërkohë në Luksemburg (4.8%, nga 5.8% në janar), Belgjikë (5.5%, nga 7.4% muajin e kaluar), dhe Spanjë (6.1%, krahasuar me 5.9% muajin e kaluar).

Numrat e inflacionit vijnë vetëm disa orë para se Banka Qendrore Europiane do të njoftojë një rritje të re të normës së interesit në një përpjekje për të mbytur rritjen e çmimeve.

Organizata me bazë në Frankfurt, e cila ka një objektiv të inflacionit 2%, ka ngritur normat e saj në mënyrë agresive që nga korriku i kaluar dhe tha në shkurt pasi ajo funksionoi edhe një rritje tjetër, se një tjetër pritej në mars.

/ SCAN

Share post: