Japonia ka rinumëruar ishujt e saj dhe zbuloi se ka 7,000 më shumë sesa mendohej më parë. Hartat dixhitale nga Autoriteti i Informacionit Gjeohapësinor të Japonisë (GSI) zbuluan kohët e fundit se kishte 14,125 ishuj në territorin japonez, më shumë se dyfishi i shifrës prej 6,852 që ka qenë në përdorim zyrtar që nga një raport i vitit 1987 nga Roja Bregdetare e Japonisë.

Megjithatë, GSI këtë javë theksoi se shifra e re pasqyronte përparimet në teknologjinë e anketimit dhe detajet e hartave të përdorura për numërimin që nuk e ndryshuan sipërfaqen e përgjithshme të tokës në zotërim të Japonisë.

Ai tha se ndërsa nuk ka marrëveshje ndërkombëtare se si të numërohen ishujt, ai kishte përdorur të njëjtin kriter përmasash si sondazhi i mëparshëm 35 vjet më parë.

Kjo përfshinte numërimin e të gjitha sipërfaqeve natyrore të tokës me një perimetër prej të paktën 100 metrash. Numri i ri nuk përfshin asnjë tokë të rikuperuar artificialisht.

Ishujt përreth Japonisë kanë qenë në qendër të disa mosmarrëveshjeve territoriale.

Japonia pretendon për ishujt Kuril jugor të mbajtur nga Rusia, të cilët Tokio i quan Territoret Veriore, një mosmarrëveshje që daton në fund të Luftës së Dytë Botërore, kur trupat sovjetike i morën ato nga Japonia.

Japonia thotë gjithashtu se ka një pretendim historik ndaj ishujve të pabanuar Senkaku në Detin e Kinës Lindore, të cilat aktualisht i administron, por Kina e ka kundërshtuar vazhdimisht këtë pretendim.

Ndërkohë, Japonia dhe Koreja e Jugut mbeten të bllokuar në një mosmarrëveshje më shumë se 70-vjeçare mbi sovranitetin e një grupi ishujsh të njohur si Dokdo nga Seuli dhe Takeshima nga Tokio në Detin e Japonisë, të cilin Koreja e quan Deti Lindor.

/ SCAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *