“India dhe Pakistani ishin afër një lufte bërthamore”

India dhe Pakistani iu afruan një lufte bërthamore në shkurt 2019, ka thënë ish-sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo, në librin e tij të kujtimeve “Never Give an Inch”, shkruan BBC.

Kjo ndodhi pasi Delhi filloi sulmet kundër militantëve në territorin pakistanez pas një sulmi ndaj trupave indiane në Kashmir.

Pakistani kishte thënë më pas se kishte rrëzuar dy avionë ushtarakë indianë dhe kishte kapur një pilot luftarak.India dhe Pakistani pretendojnë “pushtimin” e Kashmirit, por kontrollojnë vetëm një pjesë të tij.

India ka akuzuar prej kohësh Pakistanin për mbështetjen e militantëve separatistë në luginën e Kashmirit – një akuzë që Islamabadi e mohon. India që ka armë bërthamore ka luftuar tre luftëra që nga pavarësia nga Britania dhe ndarja në vitin 1947. Të gjitha, përveç njërës, ishin për Kashmirin.

Në librin e tij, Pompeo thotë se “nuk mendon se bota e di siç duhet se sa afër rivaliteti Indi-Pakistan mund të përfundonte në një luftë bërthamore në shkurt 2019”.

“E vërteta është se as unë nuk e di saktësisht përgjigjen; thjesht e di që ishte shumë afër”, shkruan ai.

Pompeo ka thënë se “nuk do ta harrojë kurrë natën” që ishte në Hanoi në një samit “duke negociuar me koreanoveriorët për armët bërthamore” kur “India dhe Pakistani filluan të kërcënojnë njëra-tjetrën në lidhje me mosmarrëveshjen dhjetëvjeçare mbi rajonin kufitar verior të Kashmirit”.

Pas sulmit ndaj trupave indiane që vrau më shumë se 40 ushtarë – “një sulm terrorist islamik… ndoshta i mundësuar pjesërisht nga politikat e dobëta kundër terrorit të Pakistanit”, sipas Pompeos – India ishte përgjigjur me sulme ajrore brenda Pakistanit. “Pakistanezët rrëzuan një aeroplan në një përleshje të mëvonshme dhe e mbajtën pilotin indian të burgosur”.

Share post: