Shkencëtarët tregojnë se sa e rrezikshme është mungesa e gjumit dhe gjumi i tepërt!

Rezulton se mungesa e gjumit kërcënon jo vetëm çrregullimet mendore, nervozizmin dhe halucinacionet. Pasoja më e rëndë që mund të shfaqet nga mungesa e gjumit është rreziku i vdekjes së hershme. Shkencëtarët kryen kërkime dhe zbuluan të vërtetën e pakëndshme.

Pavarësisht se sa të rënda janë pasojat e mungesës së gjumit, shkencëtarët janë të bindur se ekziston një truk i vogël që do të ndihmojë në neutralizimin e tyre. Hulumtimi u krye nga shkencëtarët nga Universiteti Mjekësor Guangzhou.

Shkencëtarët studiuan rreziqet e mungesës së gjumit dhe gjumit të tepërt. Doli se të dyja janë njësoj të dëmshme për trupin. Dhe ky ishte zbulimi i parë i pazakontë. Autori i studimit, Zihua Zhang, tha se mungesa e gjumit, si dhe teprica e tij, mund të shkaktojë vdekjen e hershme të një personi. Çrregullimet e gjumit lidhen drejtpërdrejt me jetëgjatësinë.

Në studim morën pjesë 90 mijë persona të moshës 40-73 vjeç. Të dhënat e vullnetarëve janë marrë nga grupi i Bankës Britanike. Të gjithë ata mbanin një byzylyk me akselerometër për 7 ditë rresht. Në të njëjtën kohë, studimi zgjati për disa vite, dhe për këtë arsye vullnetarët ecnin në kohë të ndryshme me byzylykë.

Për të analizuar informacionin, kohëzgjatja e gjumit u nda në tre grupe. Grupi i parë është një gjumë i shkurtër (zgjat më pak se 6 orë). Grupi i dytë i gjumit normal (kohëzgjatja 6-8 orë). Grupi i tretë, përkatësisht, është i gjatë (zgjat 8 ose më shumë orë). Aktiviteti fizik u nda në tre kategori: i ulët, i mesëm, i lartë.

Rezultatet treguan si më poshtë:

Gjatë viteve të vëzhgimit, më shumë se 3,000 njerëz vdiqën, 1,074 prej tyre nga sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut. Që në vitin 1871, marrësi vdiq nga kanceri. Pas të gjitha llogaritjeve, shkencëtarët dolën në përfundimin se te njerëzit me aktivitet të ulët fizik, si dhe me gjumë të shkurtër ose të gjatë, rreziku i vdekjes së hershme u rrit me 16% dhe 37%.

Tek ata që ishin mesatarisht aktivë fizikisht, këto rreziqe shoqëroheshin vetëm me gjumin e shkurtër. Nëse aktiviteti fizik i marrësve qëndronte në nivele të larta, atëherë kohëzgjatja e gjumit nuk kishte asnjë ndikim në shëndetin e tyre.

Dhe kjo do të thotë që nëse jeni fizikisht aktiv, si sporti, ecja dhe ecja, atëherë nuk mund të keni frikë nga pasojat e tmerrshme.

/ SCAN

Share post: