17/07/2024

Android është një sistem operativ celular, i cili është më i popullarizuari në botë për nga numri i përdoruesve dhe së shpejti do të ketë një version të ri.

Google planifikon të zbulojë versionin e ardhshëm të sistemit operativ celular, Android 14, më 10 maj. Versioni i ri i platformës duhet të ketë përmirësime në performancë dhe bateri, siguri dhe privatësi.

Aktualisht, Android 14 është në fazën e testimit dhe vetëm personat e brendshëm kanë qasje në beta të zhvillimit. Veçoritë që do të rendisim më poshtë mund të mos jenë të disponueshme në versionin përfundimtar të Android 14, por ja çfarë Gogole po punon aktualisht.

Performanca e përmirësuar e baterisë – Google po punon për të kontrolluar konsumin e baterisë në Android, gjë që do të ndryshojë mënyrën se si sistemi kontrollon detyrat në sfond, si dhe shkarkimet dhe ngarkimet. Ekziston edhe një opsion që kontrollon se sa kohë ka kaluar përdoruesi para ekranit që nga ngarkimi i fundit i baterisë.

Mbështetje e përmirësuar për ekranet e mëdhenj – Do të ketë më shumë aplikacione të optimizuara më mirë që do të mund të funksionojnë në telefonat standardë, pajisjet rrotulluese dhe tabletët.

Siguri më e mirë – Android 14 nuk do të lejojë instalimin e aplikacioneve më të vjetra, të cilat janë krijuar për Android 5.1 ose versione të mëparshme të softuerit. Do të ketë gjithashtu mbështetje më të mirë për zhbllokimin e pajisjeve me metoda biometrike.

Blloko qasjen te fotot dhe videot – Android tashmë ka një opsion për të cilin aplikacionet mund të bllokosh aksesin në të gjitha fotot dhe videot, dhe Android 14 do të ketë një opsion që do të lejojë qasjen në skedarë individualë.

Ekzistojnë gjithashtu opsione për të kaluar në fontet më të mëdha që shkojnë deri në 200 për qind (Android 13 ofron një opsion për të zmadhuar fontet deri në 130 për qind), si dhe aftësinë për të aktivizuar një kamerë ose ekran të ndezur kur mbërrijnë njoftimet e reja.