Arkeologët kanë zbuluar më shumë se 2.000 koka dashi të mumifikuara dhe një ndërtesë luksoze në tempullin e Faraonit Ramses II në Abydos, Egjipt.

Gjetjet, të vendosura afërsisht 430 kilometra në jug të Kajros, datojnë nga një periudhë që përfshin rreth 1,000 vjet, nga Dinastia e Gjashtë deri në Epokën Heroike, duke i bërë disa nga gjetjet mbi 4,300 vjet të vjetra

Përveç kokës së një dashi të lashtë, arkeologët nga Universiteti i Nju Jorkut zbuluan një tufë qensh të mumifikuar, dhi të egra, lopë, drerë dhe strucë.

Besohet se mbetjet e mumifikuara u lanë atje për nder të Ramesses II. rreth 1.000 vjet pas vdekjes së tij, njoftoi Ministria egjiptiane e Turizmit dhe Antikiteteve.

Thuhet se deshtë dhe kafshë të tjera do të ishin përdorur si flijime gjatë adhurimit të dashit në Abydus gjatë periudhës Bipidus”, tha Dr. Sameh Iskandar, shef i misionit.

Përveç pasurisë së mbetjeve të kafshëve, ekipi arkeologjik zbuloi gjithashtu një “ndërtesë të madhe” me mure afërsisht pesë metra të trasha që datojnë nga Dinastia e Gjashtë e Mbretërisë së Vjetër. Ndërtesa përmbante statuja të shumta, mbetje pemësh, këpucë lëkure, veshje dhe papirus.

Zbulimi mund të ndihmojë në “rivendosjen e një ndjesie të peizazhit antik të Abydos përpara ndërtimit të tempullit Ramesses II”, tha për Reuters, Iskandar. /Telegrafi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *