Elon Musk ngre alarmin për inteligjencën artificiale: Rrezik për njerëzimin

Një grup i gjerë prej më shumë se 1000 studiuesish përfshirë miliarderin Elon Musk nënshkruan një letër të hapur duke u bërë thirrje laboratorëve të inteligjencës artificiale të ndalojnë menjëherë zhvillimin e sistemeve më të fuqishme se GPT-4 i sapolançuar i OpenAI për të paktën 6 muaj.

Nënshkruesit paralajmërojnë se këto modele të reja të avancuara të AI mund të paraqesin “rreziqe serioze për shoqërinë” nëse lejohen të zhvillohen pa masa mbrojtëse. Nëse kompanitë refuzojnë të ndalojnë zhvillimin, letra thotë se qeveritë do të duhet të vendosin një moratorium të detyrueshëm.

“Inteligjenca artificiale e avancuar mund të jetë një ndryshim i thellë në historinë e jetës në Tokë dhe duhet të projektohet dhe menaxhohet me kujdes”, thuhet në letrën e lëshuar nga Instituti Future of Life, organizatë që financohet kryesisht nga Fondacioni Musk.

“Fatkeqësisht, ky nivel planifikimi dhe menaxhimi nuk po ndodh, edhe pse në muajt e fundit laboratorët e AI janë bllokuar në një garë të pakontrollueshme për të zhvilluar ‘mendje’ dixhitale gjithnjë e më të fuqishme që askush – madje as krijuesit e tyre – nuk mund t’i kuptojë, parashikojë ose kontrollojë’.

Sistemet e fuqishme të AI duhet të zhvillohen vetëm pasi të kemi besim se efektet e tyre do të jenë pozitive dhe rreziqet e tyre do të jenë të menaxhueshme”, thuhet në letër.

Share post: