Elon Musk dhe 1000 ekspertë kërkuan një pauzë në zhvillimin e inteligjencës artificiale

Elon Musk dhe një grup ekspertësh të inteligjencës artificiale dhe liderë të industrisë kanë lëshuar një letër të hapur duke bërë thirrje për një pauzë gjashtëmujore në zhvillimin e sistemeve më të fuqishme se modeli GPT-4 i hapur së fundi me AI.

Letra, e lëshuar nga Instituti jofitimprurës Future of Life dhe e nënshkruar nga më shumë se 1000 ekspertë, duke përfshirë Musk, bën thirrje për një pauzë në zhvillimin e inteligjencës artificiale të avancuar derisa protokollet e përbashkëta të sigurisë për dizajne të tilla të zbatohen dhe rishikohen nga ekspertë të pavarur.

“Sistemet e fuqishme të AI duhet të zhvillohen vetëm pasi të jemi të sigurt se efektet e tyre do të jenë pozitive dhe se rreziqet mund të menaxhohen”, thuhet në letër.

Letra gjithashtu detajon rreziqet e mundshme për shoqërinë dhe qytetërimin e paraqitur nga sistemet e inteligjencës artificiale që konkurrojnë me njerëzit, në formën e përçarjes ekonomike dhe politike dhe u kërkon zhvilluesve të punojnë me politikëbërësit në organet qeverisëse dhe rregullatore.

Letra vjen pasi forca policore e BE-së, Europol, të hënën shprehu shqetësime etike dhe ligjore për inteligjencën artificiale të avancuar si ChatGPT, duke paralajmëruar për abuzim të mundshëm të sistemit në përpjekje për vjedhje identiteti, dezinformim dhe krim kibernetik.

Sam Altman, CEO i Open AI, nuk e nënshkroi letrën dhe nuk e komentoi.

Share post: