17/07/2024

Një dhurues holandez i spermës thuhet se ka lindur të paktën 550 fëmijë në mbarë botën.

Për të mos lejuar që ky numër të rritet më tej, dhuruesi nga Haga u padit nga një grua e cila lindi fëmijën e saj në vitin 2018 duke përdorur spermën e tij të dhuruar, së bashku me Fondacionin Donorkind, që mbron të drejtat e fëmijëve donatorë.

Sipas fondacionit, një burrë i quajtur Jonathan M. dhuroi spermën e tij në të paktën 13 klinika në Holandë dhe jashtë saj.

Udhëzimet thonë se një person mund të dhurojë spermë për deri në 25 pasardhës ose 12 familje për të parandaluar incestin dhe për të mbrojtur shëndetin mendor të fëmijëve të dhuruesit.

“Nëse do ta dija se ai tashmë kishte më shumë se njëqind fëmijë, nuk do ta kisha zgjedhur kurrë këtë dhurues”, tha në një deklaratë nëna që ka iniciuar rastin kundër tij. Kur mendoj për pasojat që mund të ketë kjo për fëmijën tim, ndihem e pasigurt për të ardhmen e tij”, thotë nëna dhe shton se “dalja në gjykatë është e vetmja mënyrë për të mbrojtur fëmijën e saj, raporton Euronews.

Burri ishte në listën e zezë në Holandë në vitin 2017, pasi u zbulua se ai kishte më shumë se njëqind fëmijë. Në atë kohë, Shoqata Holandeze e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë (NVOG) u bëri thirrje të gjitha bankave dhe klinikave të spermës që menjëherë të ndalonin përdorimin e spermës së tij.