18/07/2024

Ka disa teori rreth përpëlitjes në gjumë.

Një numër i pabesueshëm prej 70 për qind e njerëzve thonë se përjetuan ndjenjën e rënies së rreme kur kanë rënë në gjumë të thellë, por pak prej tyre e kuptojnë se çfarë është dhe pse ndodh ashtu.

Një ndjesi e padëmshme dhe relativisht e zakonshme njihet si një hov hipnik ose fillimi i gjumit.

Ndodh kur trupi përjeton kontraktime të papritura të muskujve, ngjashëm sikur kërcen kur frikësohet.

Hulumtuesit në fakt nuk e dinë me siguri se çfarë e shkakton përpëlitjen hipnike, por kanë disa teori.

“Hulumtuesit dyshojnë se kur biem në gjumë, ndonjëherë ka një bllokim midis nervave në trungun retikular të trurit, i cili krijon një reagim që çon në një hov hipnik”, thotë “Sleep Foundation”.

Ekspertët shpjegojnë se mund të ndodhë që kur muskujt tanë relaksohen plotësisht, megjithëse kjo është një pjesë normale e rënies në gjumë, truri ynë gabimisht supozon se ne vërtet po biem dhe reagon duke tundur muskujt. Është gjithashtu e mundur që kërcitjet hipnike të jenë një reagim fizik ndaj imazheve të ëndrrave që i shoqërojnë.

Ata gjithashtu sugjerojnë se konsumi i tepërt i kafeinës, përdorimi i stimuluesve, ushtrimet e forta para gjumit, stresi emocional dhe mungesa e gjumit mund të rrisin gjasat për të përjetuar një hov hipnik./telegrafi