17/07/2024

Nëse jeni duke luftuar për të pasur një gjumë të mirë të natës dhe përfundoni duke lëvizur në rrjetet sociale derisa të lind dielli, diçka mund të jetë jashtëzakonisht e gabuar me rutinën tuaj të përditshme.

Nga zakonet e pashëndetshme të të ngrënit deri te lodhja e tepërt, mendërisht, e gjithë kjo mund të prishë orarin tuaj të gjumit dhe t’i përkeqësojë gjërat për ju.

Këtu janë 4 këshilla që ju ndihmojnë të flini më mirë gjatë natës:

Mbani një rutinë të rregullt para gjumit

Sigurohuni që të flini tetë orë çdo natë. Disa ekspertë sugjerojnë se një i rritur i shëndetshëm ka nevojë për të paktën shtatë orë gjumë çdo natë. Nëse jeni duke fjetur më pak, mund të jeni duke e torturuar trupin tuaj. Nëse nuk jeni të sigurt se si ta arrini këtë, filloni duke vendosur një alarm. Mbajeni atë për të njëjtën kohë për të shkuar në shtrat dhe për t’u zgjuar. Një orë duhet të jetë diferenca maksimale midis orarit të gjumit në ditët e javës dhe fundjavës. Mbajtja e një cikli të rregullt gjumë-zgjim është më e lehtë nëse i përmbaheni atij.

Bëni dush të nxehtë

Nëse keni pasur një ditë rraskapitëse në punë, është e domosdoshme që të ndiheni të relaksuar para se të flini. Kjo mund të arrihet duke bërë dush të nxehtë. Kjo do të largojë të gjithë lodhjen dhe do t’ju lërë të freskët. Sa më të relaksuar të jeni, aq më të mëdha janë shanset për të pasur një gjumë të mirë.

Kufizimi i gjumit gjatë ditës

Fjetja shumë gjatë ditës mund të prishë aftësinë e dikujt për të fjetur gjatë natës. Nëse vendosni të bëni një sy gjumë, bëjeni atë jo më shumë se 30 minuta dhe mos e bëni këtë vonë gjatë ditës. Për të kompensuar mungesën e gjumit nëse punoni natën, mund t’ju duhet të bëni një sy gjumë vonë në mëngjes përpara se të shkoni në zyrë.

Praktikoni meditimin

Praktikimi i meditimit është përgjigja për pothuajse të gjitha problemet. Nëse nuk jeni në gjendje të bëni një gjumë të mirë, praktikoni meditimin. Mund të filloni duke e bërë atë për 5 minuta çdo ditë dhe pastaj gradualisht të rrisni kohëzgjatjen. Kjo do t’ju ndihmojë të mbani mendjen tuaj të qetë dhe të rezultojë në gjumë të mirë.