Japoni, 12 vite nga katastrofa natyrore që i mori jetën mijëra personave

Japonia shënon sot 12 vjetorin e katastrofës së trefishtë të 11 marsit 2011, kur një nga tërmetet më të fuqishëm në botë të regjistruar ndonjëherë shkaktoi një cunami vdekjeprurës, duke çuar në katastrofën bërthamore të Fukushimës.

Si çdo vit, në vend u mbajt një minutë heshtje në orën 14:46 me orën lokale. Në atë kohë 12 vjet më parë një tërmet me magnitudë 9.0 tronditi të gjithë arkipelagun dhe u ndje deri në Kinë.

Tërmeti i fuqishëm në brigjet verilindore të Japonisë shkaktoi një cunami, valët e të cilit ndonjëherë ishin lartësia e ndërtesave, të përfshijë zonën.

Cunami shkaktoi 18,500 të vdekur.

Aksidenti bërthamor që pasoi në termocentralin bërthamor Fukushima Daiichi, në gjashtë prej reaktorëve të tij, detyroi dhjetëra mijëra njerëz të largoheshin nga shtëpitë e tyre dhe la zona të tëra të pabanueshme për vite me radhë. Qasja në më shumë se 1650 kilometra katrorë në prefekturën e Fukushimës, ose 12% e sipërfaqes së saj, ishte e ndaluar për muaj pas fatkeqësisë.

Që atëherë, puna masive e dekontaminimit ka lejuar që sipërfaqja e zonave të pabanueshme të reduktohet në 337 kilometra katrorë, pra 2.4% e prefekturës.

Gjykata japoneze la në fuqi në mes të janarit lirimin e tre ish-zyrtarëve të Tepco-s, kompanisë që menaxhon termocentralin bërthamor Fukushima, të vetmit persona fizikë të gjykuar për përgjegjësi penale në kontekstin e katastrofës, të cilët u shpallën të pafajshëm dhe u liruan nga akuza për neglizhencë në aksidentin e vitit 2011.

Një nga pikat kritike është menaxhimi i më shumë se një milion tonëve ujë të ndotur që është grumbulluar në vend, i cili vjen nga shiu, ujërat nëntokësore, etj.

Share post: