Inflacioni vjetor i Turqisë zhytet në 55.18% në muajin shkurt!

Inflacioni vjetor turk ra pak në 55.18% në shkurt, të dhënat zyrtare treguan të Premten, pak më poshtë parashikimit, pas tërmeteve masive që goditën rajonin e saj juglindor dhe vranë më shumë se 45,000 njerëz pak më pak se një muaj më parë.

Muaji në muaj, çmimet e konsumit u rritën 3.15%, tha Instituti Turk i Statistikave, më i ulët se një parashikim i sondazhit të Reuters prej 3.4%. Uallydo vit, inflacioni i çmimit të konsumatorit ishte parashikuar të ishte 55.5%.

Rritja më e madhe mujore e çmimeve ishte në sektorin ushqimor dhe e pijeve joalkoolike, e cila u rrit me 7.36%, ndërsa çmimet e artikujve të arsimit, restoranteve dhe hoteleve u ngjitën përkatësisht 5.69% dhe 4.07%.

Instituti i Statistikave tha se çmimet e tokave nuk u mblodhën nga provincat e goditura nga tërmeti i Gaziantep, Malatya dhe Hatay.

Indeksi i Çmimeve të Prodhuesit vendas u rrit 1.56% muaj në muaj në shkurt për një rritje vjetore prej 76.61%

LIRA tregtoi në 18.8920 pas të dhënave, të pandryshuara nga mbyllja e saj të enjten. Valuta ka qenë kryesisht e sheshtë që nga vera për shkak të menaxhimit të shtetit.

Inflacioni është nxitur nga një krizë e monedhës në fund të vitit 2021 dhe ka arritur një kulm 24-vjeçar prej 85.51% në tetor. Banka Qendrore uli nivelin e saj të politikave, pavarësisht rritjes së inflacionit për të ruajtur momentin e rritjes dhe shtoi një ulje të mëtejshme të 50 pikëve të ulura pas tërmetit.

Ekonomistët dhe zyrtarët e qeverisë presin që tërmeti, i cili dëmtoi qindra mijëra ndërtesa, të kushtojë më shumë se 50 miliardë dollarë Lira dhe të zbresë një deri në dy pikë përqindje nga rritja ekonomike e vendit këtë vit.

/ SCAN

Share post: