Pavarësia e Kosovës, barazia e shqiptarëve, pjesë e misionit historik të Ali Ahmetit

Ali Ahmeti është një figurë e shquar politike në Ballkan, i njohur për përfshirjen e tij në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe për themelimin e Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), parti politike me stazh më të gjatë në pushtet në Maqedoninë e Veriut.

Sa i përket deklaratave të tij për Pavarësinë e Kosovës, Ali Ahmeti ka qenë mbështetës i zëshëm i të drejtës së Kosovës për vetëvendosje dhe në shumë raste ka shprehur solidaritetin me popullin e Kosovës. Në një intervistë të vitit 2018, ai deklaroi se “pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme dhe duhet të njihet nga të gjitha vendet”, duke theksuar rëndësinë e respektimit të vullnetit të popullit të Kosovës.

Për sa i përket kontributit të tij në luftën dhe përpjekjet për paqe në rajon, Ali Ahmeti luajti një rol të rëndësishëm në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) gjatë Luftës së Kosovës në fund të viteve 1990. Ai ishte një nga themeluesit dhe komandantët e Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare (UÇK), një forcë ushtarake shqiptare etnike që organizoi kryengritjen e vitit 2001 për barazi.

Pas luftës, Ali Ahmeti kaloi në politikë dhe themeloi Bashkimin Demokratik për Integrim (BDI) në vitin 2002, me qëllim të përfaqësimit të interesave të shqiptarëve etnikë në Maqedoninë e Veriut. Që atëherë, ai është përfshirë në negociata të ndryshme për paqen dhe ka luajtur një rol kyç në përmirësimin e statusit dhe të drejtave të shqiptarëve në vend.

Si përmbledhje, Ali Ahmeti ka një histori komplekse dhe të shumëanshme në Ballkan, duke luajtur një rol të rëndësishëm si në luftën ashtu edhe në përpjekjet për paqe në rajon. Ai ka qenë një mbështetës i zëshëm i pavarësisë së Kosovës dhe ka qenë i dobishëm në përmirësimin e statusit të shqiptarëve etnikë në Maqedoninë e Veriut.
Historia e re shqiptare nuk mund të shkruhet pa valorizimin e këtij misioni kombëtar të Ali Ahmetit, roli i të cilit është si gurët në themelet e kalasë: ato i gjen edhe në themelet e kullave të qëndresës, i gjen edhe në kullat e ndërtimit të kohës më të re: të shtetësisë së Kosovës dhe pozitës dinjitoze të shqiptarëve të Maqedonisë dhe gjithandej në rajon, me protagonizmin e tij politik./indeks.mk/

Share post: