“Tipare të errëta të personalitetit”, rreziku i fshehur tek këta persona

Njerëzit me “tipare të errëta të personalitetit”, si psikopatia ose narcisizmi, kanë më shumë gjasa të jenë të pashpirt, të papëlqyeshëm dhe antagonistë në natyrën e tyre.

Tradicionalisht, njerëzit që kanë tipare të errëta konsiderohen të kenë deficite të ndjeshmërisë, duke i bërë ata potencialisht më të rrezikshëm dhe agresivë se ne të tjerët. Por, së fundmi kemi zbuluar diçka që e sfidon këtë ide. Studimi i botuar në Personality and Individual Differences, identifikoi një grup individësh me tipare të errëta, të cilët raportojnë kapacitete empatike mbi mesataren – ne i quajmë “empati të errët”.

Enigma e ndjeshmërisë

Empatia mund t’i referohet aftësisë për të ndarë ndjenjat, përkatësisht “ndjeshmëria afektive” (nëse jeni i trishtuar, edhe unë ndihem i trishtuar). Por mund të jetë gjithashtu aftësia për të kuptuar mendjet e njerëzve të tjerë, e quajtur “empatia njohëse” (Unë e di se çfarë mendoni dhe pse ndiheni të trishtuar).

Empatitë e errëta

Grupi i njerëzve, “empatitë e errëta”, kishin rezultate më të larta si për tiparet e errëta ashtu edhe për ndjeshmërinë (rreth 20% e kampionit tonë). Është interesante se ky grup shënoi rezultate më të larta si në ndjeshmërinë njohëse, ashtu edhe në atë afektive, sesa grupet “triada e errët” dhe “tipike”. Më pas ne i karakterizuam këto grupe bazuar në masat e agresionit, personalitetit të përgjithshëm, cenueshmërisë psikologjike dhe mirëqenies. Empatët e errët nuk ishin aq agresivë sa grupi tradicional i triadës së errët – duke sugjeruar që këto të fundit janë më të rrezikshme. Megjithatë, empatët e errët ishin më agresivë se tipikët dhe empatët, të paktën në një masë agresioni indirekt – domethënë lëndimi ose manipulimi i njerëzve përmes përjashtimit social, humorit keqdashës dhe nxitjes së fajit.

Të fundit

Edicioni i pestë i “Skupi Kamerfest”, Ahmeti dhe Grubi takojnë artistët

Kreu i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti ka...

Arrestohet shkupjani 20 vjeçar, dyshohet për 6 vjedhje

Dje në ora 19:00, policia ka arrestuar 20 vjeçarin...