Mënyra se si i ushqejmë kafshët shtëpiake, mund të ndikojë në shëndetin tonë

Të shumta kanë qenë rastet e sëmundjeve që kanë ardhur pikërisht nga pakujdesia se si i trajtojmë kafshët tona, duke përfshirë edhe higjenën që duhet të ruajmë kur zgjedhim për t’i ushqyer ato.

Udhëzimet për mënyrën se si pronarët duhet të trajtojnë në mënyrë të sigurt ushqimin dhe pjatat për kafshët shtëpiake janë të kufizuara dhe efektiviteti i tyre është i paqartë, kështu që autorët e studimit të ri hetuan zakonet e të ushqyerit të pronarëve të qenve dhe analizuan ndikimin e protokolleve higjienike të Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së në ushqimin dhe kontaminimin e tyre.

Studimi i kryer

Studiuesit zbuluan se 4.7% e pronarëve të qenve të anketuar ishin në dijeni të udhëzimeve për trajtimin e ushqimit të kafshëve shtëpiake dhe higjienën e enëve. Pesëdhjetë pronarë (nga 68 qen gjithsej) morën pjesë në një eksperiment afërsisht tetë-ditor të kontaminimit të tasit. Autorët fshinë kupat për popullatat bakteriale, të cilat njihen si numërimi i pjatave aerobike, më pas i ndanë pronarët në tre grupe: Grupi A ndoqi këshillat e FDA-së, të cilat përfshinin larjen e duarve para dhe pas përdorimit të ushqimit për kafshët shtëpiake, mospërdorimin e tasit për të marrë ushqim, larja e tasit etj. Grupi B duhej të ndiqte këshillat e FDA për trajtimin e ushqimit si për kafshët shtëpiake ashtu edhe për njerëzit, të cilat gjithashtu kërkonin larjen e duarve për të paktën 20 sekonda me sapun dhe ujë të ngrohtë; gërvishtja e ushqimit nga enët para larjes; larja e enëve me sapun dhe ujë më të nxehtë se 160 gradë etj. Grupit C nuk iu dha asnjë udhëzim, por iu tha se kur do të ndodhte fshirja e dytë. Praktikat e ndjekura nga grupet A dhe B çuan në ulje të ndjeshme të ndotjes së pjatave ushqimore, krahasuar me grupin C, zbuloi studimi. Enët e lara me ujë të nxehtë ose lavastovilje kishin një rënie prej 1.5 njësi në shkallën e ndotjes, krahasuar me ato të lara me ujë të ftohtë ose të vakët.

“Studimi ynë tregon se pronarët e kafshëve shtëpiake i drejtohen veterinerit të tyre, dyqaneve të ushqimeve për kafshët shtëpiake dhe prodhuesve të ushqimeve për kafshë për informacion në lidhje me ruajtjen e ushqimit për kafshët shtëpiake dhe udhëzimet higjienike,” tha Luisana. Kompanitë e ushqimit për kafshët shtëpiake që studiojnë ushqimet e tyre si në kushte laboratorike ashtu edhe në mjedise shtëpiake, pastaj duke dhënë rekomandime për ruajtjen dhe trajtimin në etiketa ose faqe interneti, do të ishte një fillim i fortë, shtoi ajo.

Të fundit

Xhelal Neziri: Grubi performon dhe duket si kryeministër

Njohësi i rrethanave politike, Xhelal Neziri në Click Plus...

Bekteshi: Mickoski nuk ka ofruar asnjë plan për dalje nga kriza energjetike, ka vetëm fjalë

Në lidhje me ofertën e Hristijan Mickoskit në lidhje...