Diagnozat e çrregullimit të personalitetit kufitar

Rreth 1.6% e amerikanëve jetojnë me çrregullim të personalitetit kufitar, një gjendje ku një person vepron kur e di situatën, ose beson gabimisht, se dikush do t’i braktisë emocionalisht ose fizikisht.

Është një gjendje kryesisht e keqkuptuar sepse flitet më pak se çrregullimet e tjera të personalitetit, si çrregullimi i personalitetit narcisist, tha për Insider Anthony Smith, një këshilltar i licencuar i shëndetit mendor. Smith tha se të gjitha çrregullimet e personalitetit rrjedhin nga edukimi i një fëmije, dhe gjenet gjithashtu mund të luajnë një faktor.

Ata dëshirojnë marrëdhënie të ngushta, por duket se i largojnë ato

Njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar shpesh e gjejnë veten në një dinamikë shtytëse në marrëdhëniet e tyre, qofshin ato platonike apo romantike. Nëse ata mendojnë se do të braktisen, pavarësisht nëse ka prova për këtë apo jo, ata do të kalojnë të shohin dikë për të cilin kujdesen thellësisht si një “zuzar”.

Ata kanë shpërthime të pakontrollueshme zemërimi kur nxiten

Njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar gjithashtu kanë vështirësi në kontrollimin e zemërimit të tyre. Njerëzit me këtë gjendje janë aq të ndjeshëm ndaj refuzimit, saqë e përdorin zemërimin për t’i mbrojtur nga ajo që ndjejnë vërtet, që është frika nga braktisja.

Ata e kanë të vështirë të shohin nuancat dhe i shikojnë njerëzit si “shpëtimtarë” dhe “të këqij”

Nëse dikush me çrregullim të personalitetit kufitar ndihet sikur një shok i ka kaluar dhe ai ka mjetet, ai mund të shkojë në ekstreme si ngritja e padive, të thotë gënjeshtra për ju në punë ose t’ju largojnë nga bordi i shkollës, tha Smith.

Ata kanë tendencë të vetë-mjekojnë, të dëmtojnë veten emocionalisht

Njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar shpesh kërkojnë fillimisht ndihmë për problemet e varësisë që kanë si rezultat i gjendjes, gjë që përfundimisht çon në diagnozën e tyre të BPD-së, tha Smith. Meqenëse njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar shpesh e gjejnë veten në cikle të vetë-flasjes negative, ai mund të përjetësojë sjellje si pirja e tepërt e alkoolit, abuzimi me drogën, vetëdëmtimi, etj.

Të fundit

Testi i gjakut zbulon llojet e shumta të kancerit

Sipas një studimi të bërë mjekët në Angli u...

‘Do hyjmë në grevë urie’, Luçiano Boçi: Të na japin logon e PD-së

Nënkryetari i PD, Luçiano Boçi, tha se nëse gjykata...