Si reagon lëkura juaj ndaj hormoneve: Rrathë të errët rreth syve, skuqje, ndjeshmëri ndaj dhimbjes

Këto janë disa nga ndryshimet

Nëse keni vënë re se lëkura juaj ndryshon gjatë një muaji, keni të drejtë, shkencëtarët kanë përcaktuar saktësisht se kur dhe si ndryshon.

Një cikël tipik 28-ditor fillon me menstruacionet. Nivelet e ulëta të estrogjenit, progesteronit dhe testosteronit nxisin gjakrrjedhje më të rëndë.

Lëkura juaj këto ditë ndoshta mund të jetë shumë e kuqe dhe e ndjeshme falë fluksit më të lartë të gjakut në kapilarë.

Gjithashtu, prostaglandina shtesë është një përbërës i ngjashëm me hormonet që redukton tolerancën ndaj dhimbjes, shpjegojnë mjekët.

Faza folikulare nga 6 deri në 12 ditë

Ndërsa vezoret tuaja fillojnë të përgatiten për lirimin e vezëve, niveli i estrogjenit në trup rritet. Në këtë periudhë gjërat janë pak më mirë. Lëkura është më pak e ndjeshme, e kuqe dhe reaktive. Nëse dëshironi të përdorni disa trajtime të forta, ky është momenti ideal. Nëse po planifikoni depilim, kjo është një kohë e mirë sepse me rritjen e estrogjenit, rritet edhe toleranca juaj ndaj dhimbjes.

Ovulacioni nga dita e 13-të deri në ditën e 15-të

Nivelet e estrogjenit dhe testosteronit vazhdojnë të rriten ndërsa vezët piqen dhe nuk e gjejnë rrugën e tyre për në tubat fallopiane. Do të dukeni më së miri gjatë kësaj pjese të ciklit. Estrogjeni nxit prodhimin e kolagjenit i cili do ta bëjë lëkurën rrezatuese dhe të fortë. Dhe testosteroni rrit prodhimin e sebumit, i cili në një dozë të moderuar vepron si një hidratues natyral dhe e bën lëkurën të butë.

Faza luteale 16 deri në 28 ditë

Kjo është faza e para periodës, në të cilën estrogjeni dhe progesteroni rriten dhe më pas bien ndjeshëm. Lëkura juaj ndoshta do të jetë në rrëmujë, gjë që nuk është e çuditshme për situatën hormonale në të cilën ndodheni. Ky çekuilibër hormonal shkakton inflamacion dhe prodhim edhe më të fortë të sebumit. Hormonet gjatë këtyre ditëve mund të kontribuojnë në rrathët e zinj nën sy. 

Të fundit

​Sot mësohen dy çerekinalistët e fundit të Botërorit

Me dy ndeshjet që do të zhvillohen sot, do...

Sekreti për t’u bërë i pasur: Jetoni nën mundësitë tuaja!

Është e mërzitshme, por kjo nuk do të thotë...