Shkencëtarët kanë zhvilluar një metodë për të rinuar qelizat e lëkurës së njeriut me 30 vjet

Studiuesit kanë ndryshuar plakjen në qelizat e lëkurës së njeriut me 30 vjet, sipas një studimi të ri.

Shkencëtarët thonë se kanë zhvilluar një metodë për të ri-programuar qelizat e lëkurës së njeriut duke e mbështjellë orën e plakjes që qelizat të humbasin funksionin e tyre.

Studiuesit amerikanë përshkruajnë aftësinë për të rivendosur pjesërisht funksionin e qelizave të vjetra në një laborator, shkruan Mirror.

Në eksperimentet që simuluan një plagë të lëkurës, qelizat pjesërisht të rinovuara treguan shenja të sjelljes më shumë si qeliza rinore. Ekspertët sugjerojnë se hulumtimi mund të çojë në barna të reja.

Profesor Wolf Reik, një drejtues grupi në Institutin Altos Labs të Kembrixhit, tha: “Kjo punë ka implikime shumë emocionuese. Përfundimisht, ne mund të jemi në gjendje të identifikojmë gjenet që rinovohen pa ri-programim, dhe në mënyrë specifike synojmë ato për të reduktuar efektet e plakjes. Kjo qasje premton për zbulime të vlefshme që mund të hapin një horizont të mahnitshëm terapeutik”.

Bashkëautori Dr Diljeet Gill tha: “Rezultatet tona përfaqësojnë një hap të madh përpara në të kuptuarit tonë të ri-programimit të qelizave. Ne kemi vërtetuar se qelizat mund të rinovohen pa humbur funksionin e tyre dhe se rinovimi duket se rikthen disa funksione në qelizat e vjetra. Fakti që pamë gjithashtu një ndryshim të treguesve të plakjes në gjenet që lidhen me sëmundjet është veçanërisht premtues për të ardhmen e kësaj pune”.

Metoda e re e bazuar në teknikën që shkencëtarët përdorin për të krijuar qeliza staminale, kapërcen problemin e fshirjes së plotë të identitetit të qelizave duke ndaluar ri-programimin e një pjese të procesit.

Kjo i lejoi studiuesit t’i bënin qelizat biologjikisht më të reja duke qenë ende në gjendje të ruanin funksionin e tyre të specializuar të qelizave.

Ata thonë se aplikimet e mundshme të kësaj teknike varen nga qelizat jo vetëm që duken më të reja, por edhe funksionojnë si qeliza të reja. Hulumtimi është publikuar në revistën eLife

Të fundit

Imami i Qabesë në Kosovë, Myftiu doli e priti në aeroport

Myftiu i Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), Naim Tërnava...

Mike apo rivale? Në mes të garës së fortë, Alketa Vejsiu bën veprimin e papritur për Lori Hoxhën

Këtë sezon të ri televiziv, dy spektaklet më konkurrente...