​Ky lloj ushqimi mund të jetë arsyeja pse ndiheni të lodhur gjatë gjithë kohës

Një studim i ri, rezultatet e të cilit janë publikuar në revistën Nutrients, ka konfirmuar se një nga fajtorët kryesorë për një ndjenjë të fortë lodhjeje mund të jetë vetëm mishi i përpunuar.

Për studimin, autorët mblodhën 20 të rinj në moshë madhore, të cilët kishin ekzaminuar mikrobiotën e tyre të zorrëve për të parë se sa ndikon ajo në shëndetin mendor dhe lodhjen, si dhe në nivelet e energjisë dhe lodhjes.

Ata mësuan se mishi i përpunuar është i vetmi ushqim që shoqërohet me ndryshime në nivelet e energjisë – ka një lodhje mendore të dobët ose të fortë.

“Mësuam se njerëzit që konsumojnë më shumë mish të përpunuar do të thonë se ndjejnë nivele normale të lodhjes mendore. Është shumë sfiduese të gjesh shkakun e drejtpërdrejtë mes mishit të përgatitur në këtë mënyrë dhe lodhjes, ne kemi gjetur një lidhje, por nuk e dimë saktësisht se si ndikon një ushqim i tillë në lodhje”, tha autori i studimit Ali Boolani.

Studiuesit kanë ofruar një sërë teorish rreth asaj që shkakton lodhjen pas ngrënies, por bien dakord për një gjë – është përgjigja natyrale e trupit që nuk duhet të jetë një shenjë shqetësimi.

Lodhja ose problemet e përqendrimit pas një vakti janë të zakonshme dhe kjo lodhje e rëndë ndodh në varësi të asaj që keni ngrënë, kur keni ngrënë dhe sa keni ngrënë.

Këtu janë disa faktorë që mund të jenë shkaku i këtij problemi. Ushqimet e pasura me proteina dhe karbohidrate mund t’ju vënë në gjumë më shumë se ushqimet e tjera.

Disa shkencëtarë besojnë se disa njerëz janë më të lodhur pas një vakti sepse trupi i tyre prodhon më shumë serotonin, një kimikat që luan një rol të madh në rregullimin e humorit dhe cikleve të gjumit.

Një aminoacid i quajtur triptofan, i cili gjendet në shumë ushqime të pasura me proteina, ndihmon në prodhimin e serotoninës. Për këtë arsye, konsumimi i pjatave të tilla mund të shkaktojë një ndjenjë lodhjeje. Serotonina gjendet në salmon, pula, vezë, spinaq, fara, qumësht dhe sojë.

Si të parandaloni ndjenjën e lodhjes pas një vakti?

Nëse keni ngrënë në punë, mund të jetë mjaft e papërshtatshme nëse lodheni para një takimi të rëndësishëm kur duhet të jeni plotësisht të përqendruar, por edhe nëse punoni në makineri ku ju nevojitet gjithë vëmendja.

Një studim i vitit 2017 shikoi ndikimin e vakteve te punëtorët e turneve të natës dhe zbuloi se ata që hanin në mbrëmje bënin një punë shumë më të keqe dhe ishin shumë më të lodhur rreth orës 4 të mëngjesit sesa ata që hanin asgjë.

Ka strategji që mund t’ju ndihmojnë të parandaloni lodhjen pas vaktit, dhe këto përfshijnë:

Hani pak dhe shpesh

Flini mirë

Bëni një shëtitje

Të fundit

Propozim buxheti për vitin 2023, fillon debati rreth amandamenteve

Prej sot fillon debati i amandamenteve për Propozim buxhetin...