SHBA shpall “non grata” ish-kryeministrin Nikolla Gruevski

Departamenti i Thesarit Amerikan u ka vendosur sanksione ndaj politikanëve dhe biznesmenëve nga Ballkani, të cilët akuzohen si të përfshirë në korrupsion.

Mes emrave më të njohur janë Nikola Gruevski i Maqedonisë, Milorad Dodik i Bosnjes.

Çfarë ndodh me pronat e tyre? Departamenti i Thesarit shpjegon se rezultat i vendimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronën e individëve ose subjekteve të përcaktuara që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë duhet të bllokohen dhe të raportohen në Zyrën për Kontrollin e Aseteve të Huaja.

Rregulloret e Zyrës për Kontrollin e Aseteve të Huaja në përgjithësi ndalojnë të gjitha transaksionet nga personat ose personat amerikanë brenda (ose që kalojnë tranzit) në Shtetet e Bashkuara që përfshijnë ndonjë pronë ose interes në pronën e personave të caktuar ose të bllokuar ndryshe. Personat amerikanë mund të përballen me dënime civile ose penale për shkelje të rregullave.

Sa i përket Shqipërisë, në listën e zezë amerikane janë futur edhe ish-deputeti Aqif Rakipi si edhe biznesmeni Ylli Ndroqi.

Përshkrimi i Departamentit të Thesarit për Nikola Gruevskin:

Nikolla Gruevski është dënuar dhe mbetet i dyshuar në shumë raste të korrupsionit dhe është akuzuar për shpërdorim detyre, pastrim parash dhe vepra të tjera që lidhen me kohën e tij si kryeministër i Maqedonisë së Veriut nga viti 2006 deri në vitin 2016. vazhdimisht i është shmangur kapjes për dënimin e tij në vitin 2018 nga një gjykatë në Maqedoninë e Veriut për akuza të lidhura me korrupsionin, që paraqet një pengesë serioze për llogaridhënien për korrupsionin dhe aktivitetet e lidhura me korrupsionin në Maqedoninë e Veriut. Gruevski është pronar dhe drejtor i kompanisë hungareze I.C.I.C. KFT, e cila është e regjistruar si shoqëri me përgjegjësi të kufizuar në Pecel, Hungari.

Gruevski ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për përfshirje të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një qeveri aktuale ose të mëparshme zyrtar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, siç është shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. I.C.I.C. KFT ishte caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë në pronësi apo kontroll të Gruevskit.

Marketing

Të fundit