Ndikimi i mentalitetit ‘patriarkat’ në marrëdhëniet romantike

Po, duket se, mes shumë padrejtësive sociale që duhet të lundrojmë në këtë patriarkat, ka edhe një ‘hendek romantik’ për t’u përballur. Hulumtimi nga Bumble, i cili shpiku termin, ka treguar se ka një mospërputhje të matshme në sjelljen e pritur nga gratë në krahasim me burrat, kur bëhet fjalë për takimet dhe marrëdhëniet.

Studimi i tyre me më shumë se 6770 të rritur zbuloi se 52% e të anketuarve besonin se burrat ende pritet të marrin drejtimin në marrjen e lëvizjes së parë dhe fillimin e intimitetit. Gati një e pesta (18%) e meshkujve britanikë janë të shqetësuar se mos gjykohen për mungesën e përvojës së tyre seksuale, por afërsisht e njëjta sasi femrash (19%) shqetësohen se do të gjykohen për të kundërtën, duke pasur ‘shumë’ eksperienca seksuale. Ndërsa ne, si individë, nuk mund të pritet që të shërojmë të gjitha pabarazitë gjinore në emër të shoqërisë, duhet të kemi diçka që mund të bëjmë për të marrë pak kontroll dhe për të filluar të mbyllim këtë hendek shqetësues romantik.

Ekspertja e seksit dhe marrëdhënieve Dr Caroline West na thotë se, pavarësisht këtyre gjetjeve, sondazhi tregoi gjithashtu se 86% besojnë se “barazia është thelbësore midis njerëzve që janë në takim”. Ajo shton: “Prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme të jesh i hapur për atë që po kërkon për të ndihmuar në zvogëlimin e këtij hendek. “Një bisedë e sinqertë rreth vlerave, qëllimeve dhe llojit të marrëdhënies së kërkuar, i lejon të dyja palët të vendosin nëse kjo është ajo që ata kërkojnë.

Dr Caroline thekson vërtet rëndësinë e komunikimit të mirë dhe ofron disa pika specifike të bisedës për të ndihmuar në njohjen e njëri-tjetrit në këto data kyçe të hershme. “Kur njiheni me dikë,” shpjegon ajo, “është e rëndësishme të jeni të sigurt për të pyetur partnerin tuaj të mundshëm se si ndihet për takimet moderne. Ju mund të habiteni nga përgjigjet e tyre. Është shumë presion mbi meshkujt që të duhet të jenë përparimtarët në një marrëdhënie dhe ata mund të jenë të lumtur që të kenë një qasje më egalitare ndaj takimeve. Ju gjithashtu mund t’i pyesni se si e shohin veten pas pesë ose dhjetë vjetësh, në mënyrë që të shihni se si e shohin përparimin në jetë dhe marrëdhëniet e tyre dhe çfarë lloj afati kohor kanë për t’u vendosur.

Të fundit