Gati dy të tretat e fëmijëve ukrainas janë zhvendosur, thotë UNICEF-i

Drejtori i emergjencave për UNICEF Manuel Fontaine ka ngritur sot shqetësimin mbi zhvendosjen e numrit të madh të fëmijëve të Ukrainës si pasojë e luftës dhe problemet me të cilat ta po përballen.

Ai ka thënë se gati dy të tretat e fëmijëve të Ukrainës janë zhvendosur në vetëm gjashtë javë dhe gati gjysma e fëmijëve që mbeten në Ukrainë mund të përballen me pasiguri ushqimore.

“Nga 3.2 milionë fëmijë që vlerësohet se kanë mbetur në shtëpitë e tyre, gati gjysma mund të rrezikojnë të mos kenë ushqim të mjaftueshëm. Sulmet në infrastrukturën e sistemit të ujit dhe ndërprerjet e energjisë elektrike kanë lënë rreth 1.4 milionë njerëz pa qasje në ujë në Ukrainë. 4.6 të tjerë miliona njerëz kanë vetëm qasje të kufizuar,” tha Fontaine në komentet në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

“Në vetëm gjashtë javë, gati dy të tretat e të gjithë fëmijëve ukrainas janë zhvendosur. Ata janë detyruar të lënë gjithçka pas: shtëpitë e tyre, shkollat e tyre dhe shpesh anëtarët e familjes së tyre,” shtoi ai.

Fontaine shtoi se situata për fëmijët në Ukrainë është edhe më e keqe në Mariupol dhe Kherson.

“Ata janë strehuar në shtëpitë e tyre dhe nën tokë, duke pritur që bombat dhe dhuna të ndalojnë,” tha ai.

Drejtori i urgjencave të UNICEF-it shprehu gjithashtu shqetësimet e tij për praninë e “mbeturinave shpërthyese të luftës” të cilat mund t’i ekspozojnë fëmijët në vdekje dhe lëndime, si dhe ndërprerjen e arsimit për fëmijët në të gjithë vendin.

“Mbyllja e shkollave në mbarë vendin po ndikon në mësimin – dhe të ardhmen – të 5.7 milionë fëmijëve të moshës shkollore dhe 1.5 milionë studentëve në arsimin e lartë. Në rajonin e Donbasit, një brez i tërë fëmijësh e kanë parë tashmë jetën dhe edukimin e tyre të përmbysur gjatë tetë viteve të fundit të konfliktit,”tha Fontaine.

Të fundit

Kovaçevski dhe Mickosi nesër pasdite në takim në Qeveri

Në Qeveri nesër pasdite do të mbahet takim midis...

Xhelal Neziri: Kjo është përbërja më e mirë që BDI-ja ka pasur ndonjëherë

Analisti dhe njohësi i rrethanave politike, Xhelal Neziri në...