Çfarë tregon ngjyra e urinës për shëndetin tonë

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje ngjyrës së urinës sepse ajo mund të zbulojë shumë për shëndetin tuaj!

Shpesh dëgjojmë rekomandimin që të paktën dy litra ujë duhet të merren gjatë ditës. Por këshilla e vërtetë do të ishte të dëgjoni trupin tuaj dhe t’i kushtoni vëmendje ngjyrës së urinës. Ekspertët theksojnë se duhet të jetë në ngjyrën e limonadës.

Ngjyra e urinës dhe shëndeti

Ngjyra e limonadës është një shenjë e sigurt se trupi juaj është i hidratuar. Nëse ka ngjyrë më të errët, patjetër duhet të pini më shumë lëngje, pavarësisht nëse keni etje apo jo.

Kur trupi është i dehidratuar, veshkat përpiqen të mbajnë sa më shumë lëngje në trup dhe nuk prodhojnë urinë të mjaftueshme. Dehidrimi mund të shkaktojë edhe formimin e gurëve në veshka, sepse mineralet që çojnë në formimin e gurëve gjatë dehidrimit janë të përqendruara në veshka dhe në traktin urinar. Por nëse është më e lehtë, do të thotë se po hani më shumë ujë sesa keni nevojë.

Kur duhet të dërgohet urina për analizë?

Kujdesuni edhe për flluskat në urinë, sepse ato tregojnë dëmtim të veshkave. Proteinat në urinë janë zakonisht tregues të dëmtimit të veshkave, veçanërisht te njerëzit me diabet, dhe kjo mund të shihet nëse ka flluska në urinë që nuk do të zhduken.

Sigurohuni që të jepni urinë për analizë nëse jeni mbi gjashtëdhjetë vjeç, keni presion të lartë të gjakut ose një histori familjare të sëmundjes së veshkave.

Urina dhe shenjat e diabetit

Shenjat e diabetit mund të shihen edhe në urinë. Nëse urina juaj ka një erë të ëmbël, mund të jetë një tregues i pranisë së sheqerit në urinë dhe mund të jetë një shenjë e fazës së hershme të diabetit. Nëse e vëreni këtë, sigurohuni që të bëni një analizë, sepse diabeti mund të shkaktojë dëmtime serioze të veshkave që kërkojnë trajtim të veçantë.

Dhe urina, natyrisht, tregon gjithashtu infeksione të mundshme të traktit urinar. Kur bakteret hyjnë në traktin urinar dhe, nëse infeksioni nuk trajtohet siç duhet, bakteret mund të arrijnë edhe në veshka dhe të shkaktojnë një infeksion edhe më të rëndë.

Simptomat e një infeksioni të traktit urinar përfshijnë urinimin e shpeshtë, një ndjesi djegieje gjatë urinimit, urinën e turbullt ose të përgjakshme dhe një erë të fortë. Sapo të shihni ndonjë nga këto simptoma, vizitoni mjekun tuaj.

Të fundit