Puthjet e qenit tuaj mund të përmbajnë një bakter që mund t’ju vrasë, thotë studimi

Krijesa e pafajshme bën çmos për t’u pastruar duke përdorur gjuhën dhe dhëmbët e saj – nga e njëjta feçkë e lagur që pëlqen të të japë puthje.

Tani një studim i ri po u kërkon pronarëve të qenve që të ndalojnë lejimin e qenve të tyre që t’i lëpijnë – dhe madje të lajnë duart pasi i përkëdhelin – pasi kjo mund të jetë një burim i superbaktereve rezistente ndaj antibiotikëve.

Një ekip i përbashkët studiuesish nga Kolegji Mbretëror i Veterinarisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Universiteti i Lisbonës u përqendruan në një super lloj E.coli të gjetur në mostrat e fekaleve të njerëzve dhe kafshëve nga 41 shtëpi në Portugali dhe 45 në Britaninë e Madhe.

Afro 14 për qind e qenve (14 nga 85) zbuluan superbakterin, duke e bërë të tyren pjesën më të madhe të ndotjeve të infektuara.

Rezultatet sugjeruan gjithashtu se ne njerëzit nuk jemi shumë më të pastër, me rreth 13 për qind të mostrave njerëzore (15 nga 114) që tregojnë E.coli të fuqishëm.

Ndërkohë, ishte macja jo shumë e përulur ajo që u regjistrua si më e pasta, me vetëm 5 për qind (një nga 18) që shfaqin superbakterin.

Bakteret e dëmshme kanë evoluar për t’i bërë ballë barnave tona më të fuqishme dhe janë parashikuar si një nga kërcënimet më të mëdha globale për shëndetin publik të kohës sonë.

Të fundit

​Sot mësohen dy çerekinalistët e fundit të Botërorit

Me dy ndeshjet që do të zhvillohen sot, do...

Sekreti për t’u bërë i pasur: Jetoni nën mundësitë tuaja!

Është e mërzitshme, por kjo nuk do të thotë...