Çka është NATO?

Ministrat nga vendet anëtare të NATO-s po mbajnë një ditë të dytë bisedimesh në Bruksel për të vendosur se si të vazhdojë më mirë të ndihmojë Ukrainën të mbrohet nga pushtimi rus. Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut është një aleancë ushtarake e formuar në vitin 1949 nga 12 vende, duke përfshirë SHBA-në dhe Britaninë e Madhe. Ajo u krijua për të kundërshtuar kërcënimin e zgjerimit rus të pasluftës në Evropë, shkruan BBC, përcjell Bota sot.

Anëtarët bien dakord t’i vijnë në ndihmë njëri-tjetrit në rast të një sulmi të armatosur kundër çdo shteti anëtar individual.

Ukraina dëshiron që vendet e NATO-s – prej të cilave tani janë 30 – të dërgojnë trupa për të ndihmuar në luftën kundër Rusisë, por Ukraina nuk është anëtare e NATO-s, kështu që nuk ka asnjë detyrim që kjo të ndodhë.

NATO deri më tani i ka rezistuar thirrjeve të Ukrainës për të ndihmuar në këtë mënyrë, pasi ka frikë se kjo mund të çojë në një konflikt të gjithanshëm midis Rusisë dhe Perëndimit.

Anëtarët e NATO-s e kanë ndihmuar Ukrainën edhe në mënyra të tjera – si për shembull duke dërguar armë dhe para për të financuar forcat e armatosura të Ukrainës.

Ministri i Jashtëm i Ukrainës po i bashkohet bisedimeve në Bruksel për t’i kërkuar NATO-s që të ndihmojë Ukrainën me “tre gjërat më të rëndësishme” që i nevojiten për të fituar luftën – “armët, armët dhe armët”.

Të fundit