4 arsye pse nuk arrini të ndiheni kurrë të lumtur

 

   

COMMENTS

Njerëzit që vazhdimisht ndihen të pakënaqur mund të jenë të mbërthyer në modele të zakonshme të sjelljes që i pengojnë ata të ndihen të kënaqur.

Lumturia mund të jetë e pakapshme. Është këtu një moment dhe më pas duket i paarritshëm në tjetrin. Ekziston një lloj tjetër lumturie që nuk bazohet në përvetësim ose arritje, por më tepër në vlerësim: kënaqësia. Të jesh i kënaqur do të thotë të jesh i kënaqur me atë që je, ku je dhe çfarë ke. “Kënaqësia” është shumë më e qëndrueshme sesa përkufizimi ynë popullor i lumturisë pasi nuk kërkon që ju të bëni shumë, përveçse të vlerësoni dhe mbani shënim atë që tashmë është e mirë.

Njerëzit që e kanë jashtëzakonisht të vështirë të ndihen të kënaqur:

1) Krahasoni vazhdimisht: Kushdo që tha se krahasimi është hajduti i gëzimit, nuk mund të ishte më i mençur. Është e vështirë të ndihesh i kënaqur me jetën e përditshme kur e shikon vazhdimisht përmes lenteve të përvojave të njerëzve të tjerë. Krahasimi që nxit pakënaqësi shikon gjithmonë ata që kanë më shumë dhe arrijnë nivele më të larta suksesi (krahasimi social lart), por rrallë krahasohet me ata që mund të mos kenë ose të bëjnë aq shumë (krahasimi social në rënie).

2) Ndjenja e fajit: Njerëzit që nuk mund të shohin ose të marrin përgjegjësi për mënyrat që kanë kontribuar në jetën e tyre, shpesh vuajnë në marrëdhënie, veçanërisht në ato të afërta, ku sfidat janë të pashmangshme. Këta njerëz mendojnë se gjërat u ndodhin pikërisht atyre, dhe nuk kanë vetëdije se si mund të kenë shkaktuar ose nxitur një situatë që i ka lënë të ndihen të pakënaqur.

3) Mospranimi i situatave: Praktimi i pranimit në rrethana të pafavorshme është integral për të pajtuar me ngjarje të vështira të papritura të jetës dhe për të kaluar nëpër to. Klientët që priren të fiksohen në pyetjen “pse pyetje” e kanë më të vështirë të aksesojnë pranimin. “Pse më ndodhi kjo?” “Pse po e kaloj këtë?” Këto janë pyetje për të cilat ne nuk do të gjejmë përgjigje adekuate në këtë moment.

4) Jetoni të shpërqendruar: Shpërqëndrimi e largon momentin aktual, gjë që krijon ndërrim të shpejtë të mendimit. Hulumtimi konfirmon se ndërrimi i vazhdueshëm i mendimit çon në një nivel të ulët ankthi, një ulje të produktivitetit dhe madje edhe rraskapitje.

Të fundit