Si ta bëjmë jetën tonë më kreative

Ekziston një tendencë bindëse që njerëzit të minimizojnë talentet e tyre krijuese ose të vendosin kufij në prodhimin e tyre krijues. Shumë njerëz besojnë se nuk janë krijues, thjesht sepse nuk kanë lindur të tillë, ose me një “shportë” atributesh krijuese. Mospasja e këtyre atributeve bëhet një profeci vetëpërmbushëse. Si rezultat, besimi i tyre zvogëlohet. Ne shpesh mendojmë, “Nëse nuk kam lindur krijues, nuk do të jem kurrë krijues”.

Proceset e përditshme njohëse

Ekzistojnë tre procese të përditshme njohëse që janë pjesë integrale e shpikjes krijuese:

Procesi i parë është kujtimi i drejtuar. Kjo është aftësia për të kanalizuar kujtesën tuaj në mënyrë që të ndërgjegjësoni një përvojë ose njohuri të së kaluarës që plotëson kufizime të ndryshme. Për shembull, mendoni për sa më shumë vende që mundeni që fillojnë me shkronjën S. Ose, cilat janë pesë ngjashmëritë midis mollëve dhe portokalleve? Për ta bërë këtë, ju duhet të angazhoheni në të njëjtin lloj të menduari si shkencëtarët, historianët dhe matematikanët.

Një proces i dytë relativ njohës po vërehet. Kjo është kur ne bëhemi të vetëdijshëm për ngjashmërinë midis një problemi dhe një tjetri. Shikoni një fëmijë duke ndërtuar një kullë me blloqe druri. Ajo është e vetëdijshme se disa marrëveshje funksionojnë më mirë se të tjerat (bazuar në përvojat e saj të mëparshme me blloqet) dhe shpesh do të bëjë korrigjime bazuar në përvojat e mëparshme.

Një proces i tretë njohës në përputhje me të menduarit e përditshëm dhe të menduarit krijues njihet si njohja e kundërt. Kjo është aftësia për të njohur objektet, jo për atë që janë, por si diçka tjetër, në një proces tjetër të rëndësishëm krijues.

Të fundit

Behgjet Pacolli pronari i ardhshëm i Manchester United?!

Mediumi anglez Football Transfers, shkruan se ish-presidenti i Kosovës,...

Rrëfimi i 18 vjeçares: I dashuri i nënës ma humbi virgjërinë, tani kam frikë…!

Revistës “The Sun”, kësaj radhe i është drejtuar një...