Një javë pa ushtrime ka të njëjtin efekt në mirëqenien mendore si shtatë netë me gjumë të keq, thotë studimi

Ndalimi i stërvitjes për një javë nëse jeni një ushtrues i rregullt mund të ketë të njëjtin efekt në mirëqenien tuaj mendore si shtatë netë me gjumë të keq, thotë një studim i ri.

Marka e vrapimit ASICS udhëhoqi një eksperiment në të cilin ushtruesit e rregullt ndaluan rutinat e tyre normale të fitnesit për një javë.

Pasiviteti fizik shkaktoi një rritje prej 23 për qind në mendimet garuese për pjesëmarrësit.

Kur njerëzit aktivë ndaluan së lëvizuri, vetëbesimi i tyre ra me 20 për qind dhe ndjenja e pozitivitetit ra me 16 për qind. Nivelet e energjisë ranë gjithashtu me 23 për qind dhe aftësia për të përballuar stresin u ul me 22 për qind.

Një javë më vonë, njerëzit u kthyen në rutinat e tyre të rregullta të stërvitjes dhe të gjithë përjetuan përmirësime ‘të menjëhershme’ në mirëqenien e tyre.

Marka zbuloi gjithashtu se vetëm 15 minuta e nëntë sekonda aktivitet fizik është gjithçka që duhet për të ngritur disi disponimin e dikujt.

Profesor Brendon Stubbs, i cili hulumton ndikimin e lëvizjes në mendje, tha: “Ne e dimë se stërvitja është e mirë për shëndetin tonë mendor, por ndikimi i pushimit dhe rifillimi i stërvitjes është më pak i qartë.

“Tani, falë teknologjisë së re dhe kontributit të mijëra njerëzve, ne kemi qenë në gjendje të përcaktojmë se sa shumë ushtrime nevojiten për të shkaktuar një ndikim pozitiv mendor.

“Ky studim ndihmon për të përcaktuar sasinë e sasisë së ushtrimeve për të përmirësuar shëndetin mendor dhe për ta bërë atë më të prekshëm”.

Ai shton se pushimi është megjithatë i rëndësishëm, dhe njerëzit duhet të ndalojnë kur të kenë nevojë. “Ky studim tregon se mirëqenia e njerëzve rikthehet shumë shpejt pas një periudhe pushimi kur njerëzit rifillojnë përsëri stërvitjen e rregullt”.

Të fundit

Ishte vetëm 22 vjeç, futbollisti ndërron jetë gjatë seancës stërvitore

Futbollisti kolumbian Andres Balanta ndërroi jetën të martën gjatë...

Këshilli Gjyqësor të hënën do të zgjedhë kryetarin e ri

Këshilli Gjyqësor i Republikës së Maqedonisë së Veriut me...