Studimi: ‘Rritja e tepërt’ e një pjese të trurit në foshnjëri mund të ndihmojë në diagnostikimin e autizmit

Studiuesit raportojnë se rritja e tepërt e një pjese të trurit që lidhet me autizmin ndodh gjatë foshnjërisë, një zbulim që mund të bëjë të mundur diagnostikimin e çrregullimit në një moshë më të hershme.

Amigdala është një strukturë e vogël në tru që është thelbësore në interpretimin e të dhënave sociale dhe emocionale, të tilla si kuptimi i shprehjeve të fytyrës ose njohja e kërcënimeve të mundshme në mjedis.

Dihet prej kohësh se amigdala është anormalisht e madhe te fëmijët e moshës shkollore me autizëm dhe sugjerohet se amigdala luan një rol të madh në vështirësitë sociale të zakonshme te njerëzit me autizëm.

Studiuesit thanë se ky studim është i pari që zbulon se rritja e tepërt e amigdalës te njerëzit me autizëm ndodh në vitin e parë të jetës, përpara shfaqjes së shumicës së simptomave të lidhura me autizmin.

Për hulumtimin, MRI skanoi trurin e 408 foshnjave në moshat 6, 12 dhe 24 muajsh.

Krahasuar me foshnjat e tjera, ata që më vonë u diagnostikuan me autizëm nuk kishin asnjë ndryshim në madhësinë e amigdalës së tyre në gjashtë muaj, por ajo filloi të rritej më shpejt midis moshës 6 dhe 12 muajsh dhe ishte dukshëm më e madhe për 12 muaj.

Sa më shpejt të rritej amigdala në foshnjëri, aq më shumë vështirësi sociale shfaqi fëmija kur u diagnostikua me autizëm një vit më vonë.

Të fundit