Ja disa mënyra për të ndaluar bullizmin

Ngacmimi mund ta bëjë jetën e fëmijëve një mjerim dhe të shkaktojë probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës së tyre, por shkencëtarët po zbulojnë mënyra të fuqishme për ta luftuar atë.

Lady Gaga, Shawn Mendes, Blake Lively, Karen Elson, Eminem, Kate Middleton dhe Mike Nichols, këta janë vetëm disa njerëz që kanë folur për përvojat e tyre të të qenit viktima të bullizmit në shkollë dhe dhimbjen që u ka shkaktuar në fëmijëri. Kushdo që është viktimizuar si fëmijë do të kuptojë ndjenjat e turpit që mund të sjellin këto lloj përvojash. Dhe pasojat nuk ndalen me kaq. Hulumtimet e fundit sugjerojnë se efektet e ngacmimit në fëmijëri mund të zgjasin për dekada, me ndryshime afatgjata që mund të na vënë në një rrezik më të madh të sëmundjeve mendore dhe fizike. Gjetje të tilla po bëjnë që një numër në rritje i arsimtarëve të zhvendosin pikëpamjet e tyre për bullizmin, nga një element i pashmangshëm i rritjes, në shkelje të të drejtave të njeriut të fëmijëve.

Mendje e përflakur, trup i përflakur

Nuk mund të ketë pak dyshim se ngacmimi është një rrezik serioz për shëndetin mendor të fëmijëve në afat të shkurtër, me pasojat më të dukshme që janë ankthi, depresioni dhe të menduarit paranojak. Ndërsa disa nga këto simptoma mund të zhduken natyrshëm pasi të ndalojë ngacmimi, shumë viktima vazhdojnë të vuajnë nga një rrezik më i lartë i sëmundjes mendore. Sipas një studimi të fundit në Harvard Review of Psychiatry, një grua që është ngacmuar në fëmijëri ka 27 herë më shumë gjasa të ketë një çrregullim paniku në moshë të re. Tek meshkujt, ngacmimi në fëmijëri rezultoi në një rritje 18-fish të ideve dhe veprimeve vetëvrasëse. “Të gjitha këto asociacione, janë të forta dhe të përsëritura nëpër mostra të ndryshme,” thotë Arseneault.

Rrjetat e sigurisë

Të marra së bashku, këto gjetje sugjerojnë se përpjekjet për të eliminuar bullizmin nuk janë vetëm një imperativ moral për të lehtësuar vuajtjet e menjëhershme të fëmijëve; ato mund të sjellin përfitime afatgjata për shëndetin e popullatës. “Kur isha në shkollë në MB në vitet ’90 dhe në fillim të viteve 2000, nuk kishte fushata sistematike për të trajtuar problemin më të gjerë të bullizmit. Mësuesit do të ndëshkonin sjellje të caktuara, nëse ato do të vëzhgoheshin. Por përgjegjësia ishte e studentit për të raportuar problemin, që do të thotë se shumë raste janë injoruar. Disa mësues do ta miratonin në heshtje bullizmin duke mbyllur një sy ndaj çështjeve të dukshme, ndërsa të tjerët, një pakicë e rrallë por toksike, u mbështetën në mënyrë aktive me dhunuesit.” Disa lloje të ngacmimeve gjithashtu mund të tolerohen sepse ato pasqyrojnë paragjykime më të gjera sociale. Për shembull, një pjesë e konsiderueshme e fëmijëve të nënave lezbike në një studim gjatësor raportuan ngacmime për shkak të llojit të familjes së tyre, megjithëse mbështetja prindërore e zbuti ndikimin. Të rinjtë LGBTQ kanë gjithashtu më shumë gjasa të përjetojnë bullizëm dhe agresione të tjera në shkollë. Sidoqoftë, shkollat kanë tendencë të injorojnë bullizmin homofobik në të kaluarën.

Ndarja është kujdes

Ngacmimi nuk përfundon vetëm në shkollë, natyrisht, dhe Limber argumenton se prindërit dhe kujdestarët duhet të jenë në vëzhgim për shenjat e një problemi. Ajo thekson se i rrituri duhet t’i marrë seriozisht shqetësimet e fëmijës, edhe nëse ato duken të parëndësishme nga këndvështrimi i jashtëm, duke mbajtur gjithashtu një kokë të qartë. “Dëgjoni plotësisht dhe përpiquni t’i mbani nën kontroll emocionet tuaja ndërsa i dëgjoni ato.” Kujdestari duhet të shmangë sugjerimet e nxituara sesi fëmija mund ta trajtojë problemin, pasi kjo ndonjëherë mund të krijojë ndjenjën se viktima është disi fajtore për përvojën. Nëse është e përshtatshme, prindi ose kujdestari duhet të fillojë një bisedë me shkollën, e cila duhet të hartojë menjëherë një plan për t’u siguruar që fëmija të ndihet i sigurt. “Gjëja numër një është të përqendrohemi tek ai fëmijë dhe përvojat e tij ose të saj.”

Të fundit