​Rreziqet neurologjike nuk janë më të mëdha pas vaksinimit kundër COVID-19

Sipas një studimi të ri, vaksinimi kundër koronavirusit nuk rrit rrezikun e sëmundjeve të rralla neurologjike te më shumë se 8 milionë njerëz që morën të paktën një dozë të AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna ose Johnson & Johnson.

Studimi shkencor përfshiu gjithashtu 735.870 njerëz të pa vaksinuar që ishin pozitivë për koronavirusin, si dhe të dhëna më të vjetra për 14.3 milionë njerëz shtesë nga popullata e përgjithshme për një vlerësim fillestar të shkallës së gjendjeve neurologjike përpara pandemisë.

Shkencëtarët kanë kërkuar për katër çrregullime neurologjike që ndikojnë në sistemin imunitar.

Tre prej tyre – paraliza e Bell-it (dobësia e muskujve të fytyrës), encefalomieliti (inflamacion i trurit dhe palcës kurrizore) dhe sindroma Guillain-Barré në të cilën zhvillohet dobësia e përgjithshme e muskujve – nuk ishin më të zakonshme te marrësit e vaksinës sesa në popullatën e përgjithshme, raportuan studiuesit e BMJ.

Së katërti – mieliti transversal (inflamacion i palcës kurrizore) ka ndodhur shumë rrallë për analizë (më pak se 5 raste për 8.3 milionë persona të vaksinuar).

Ndryshe nga individët e vaksinuar, studiuesit vunë re një shkallë të shtuar të paralizës së Bell-it, encefalomielitit dhe sindromës Guillain-Barré te të mbijetuarit nga COVID-19.

Studiuesit thanë se nevojiteshin më shumë kërkime për të zbuluar nëse kishte dëmtime afatgjatë pas vaksinimit dhe infeksion SARS-CoV-2, dhe për të studiuar efektet e vaksinës në grup-mosha të ndryshme.

Por vaksinat e koronavirusit duket se janë “arsyeja shumë e pabesueshme” për shumicën e problemeve neurologjike, përfunduan ata.

Të fundit

Shota Baraliu: Ronaldon e kam të preferuar, kam parë ëndërr sikur u martova me të

Aktorja Shote Baraliu, ka thënë se Ronaldo braziliani është...

Liberalizimi i vizave për Kosovën sot në rend dite në takimin e ambasadorëve të BE-së

Çështja e liberalizimit të vizave për Kosovën sot do...