Në Vlorë për t’i shpëtuar luftës, Ivan Shevcenko: Putin nuk e di se çfarë është njerëzimi

Ivan Shevcenko është një nga ukrainasit e shumë i detyruar të braktisë vendin e tij për shkak të luftës. Ai ka gjetur një shtëpi të dytë për të dhe familjen e tij në Vlorë.  Ata mbërritën në vendin tonë në datën 10 mars, pas telefonatës së një miku Vlorë, në të cilin kishin kaluar pushimet e verë e shkuar.

Pronari i hotelit i tha se mund të qëndrojë në hotelin e tij pa pagesë deri sa lufta të përfundojë. I riu tregon se rruga për në Shqipëri ishte e gjatë dhe e mundimshme.

“Erdhëm në Vlorë në datën 10 Mars me prindërit dhe familjen e  xhaxhait. Miqtë tanë nga Shqipëria na morën e na thanë ejani në Vlorë. Erdhëm me makinë dhe rruga ishte shumë e vështirë, pasi gazi po na mbaronte.”

Ivani tregon se dëshironte të qëndronte në Kiev për të luftuar së bashku me miqtë e tij, por nëna e tij e detyroi që largohej bashkë me ta.

“Miqtë e mi ndjenjën në Ukrainë, ndërsa unë erdha sepse ma kërkoi mamaja. Ajo më tha nuk iki pa ty.”

Nëna e Ivanit tregon se sapo nisi lufta u detyruan të qëndronin nëntokë për shkak të bombardime.

“Kur ishim në Kiev, për shkak të bombardimeve qëndronin nëntokë. Ishte shumë e frikshme. Morëm vetëm dokumentet dhe gjithçka e lamë atje.”

“Kemi folur me miqtë në Kiev. Ata na thonë se situata është tepër kritike. Njerëzit po humbasin jetën dhe shtëpitë po shkatërron.”

Ivani në Ukrainë punonte si inxhiner nuklear. Kthimin për në Kiev e sheh të largët, e për këtë arsye është në kërkim të një pune në Vlorë.

“Po mendojmë të gjejmë një punë, sepse paratë po na mbarojnë.”

Për ta presidenti Putin është një lider mizor.

“Presidenti Putin nuk e di se çfarë është njerëzimi.”

Që prej 24 shkurtit në vendin tonë kanë hyrë 958 shtetas nga Ukraina dhe kanë dalë 607 shtetas.

Aktualisht në Shqipëri janë strehuar 351 qytetarë ukrainas dhe 14 prej tyre kanë kërkuar azil. Atyre iu është dhënë mbrojtja e përkohshme. Pjesa më e madhe e tyre janë strehuar në Vlorë, Sarandë e Durrës.

Shtetasit e Ukrainës që largohen nga vendi i tyre mund të hyjnë në Shqipëri pa vizë dhe të qëndrojnë në vendin tonë për një periudhë 1-vjeçare pa qenë nevoja të pajisen me leje qëndrimi.

Këtu mund ta shikoni videon.

Të fundit