Bekteshi: Nuk ka goditje çmimesh te produktet ushqimore bazë, ka rezerva të mjaftueshme mallrash, tregtarët të respektojnë vendimin për ngrirjen e marzheve

Nuk do të ketë presion mbi çmimet e ushqimeve bazë, vendi ka një nivel të kënaqshëm të rezervaeve të produkteve ushqimore dhe derivateve të naftës në rezervat mallrave. Nuk ka vend për panik te qytetarët, nuk priten goditje çmimesh, tha sot Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi në një deklaratë për mediat me rastin e vendimit për ngrirjen e marzheve të produkteve ushqimore bazë, i cili ka hyrë në fuqi sot më 1 mars.

Ministri informoi se tek qytetarët nuk ka panik për mungesë produktesh, por se fundjavën e kaluar dhe dje është konstatuar që vetë disa nga tregtarët kanë tërhequr rezervat e produkteve nga raftet, për t’i vendosur sot në rafte me çmime të reja. .

“Është plotësisht e përcaktuar nga institucionet kompetente dhe ne nuk do të lejojmë që kjo të ndodhë dhe gjithçka të spekulohet dhe manipulohet duke rritur kostot për qytetarët dhe prandaj të gjithë këta tregtarë do të sanksionohen dhe do të kontrollohen plotësisht”, tha ministri Bekteshi

Ministri theksoi se për momentin nuk ka nevojë për vënien në përdorim të rezervave të mallrave, duke qenë se prodhuesit e këtyre produkteve bazë kanë rezerva për një periudhë mbi 35 ditë, pa përfshirë ditët me të cilat mund të mbulohemi përmes rezervave shtetërore, tha sot Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi.

“Apeloj tek të gjithë tregtarët që të respektojnë vendimin e qeverisë për marzhin tregtar sepse askush nuk do të humbasë prej tij dhe më së shumti do të përfitojnë konsumatorët, gjegjësisht qytetarët e vendit”, tha Bekteshi.

Bekteshi informoi gjithashtu se sipas analizave, konflikti ruso-ukrainas nuk do të ndikojë drejtpërdrejt në ekonominë e shtetit, duke pasur parasysh bilancin tregtar.

“Kriza mund të ndikojë në mënyrë indirekte, veçanërisht në fushën e emergjencave, sepse ne jemi të lidhur drejtpërdrejt me mbi 70% të tregtisë me BE-në, por ne kemi marrë të gjitha masat e duhura në baza ditore për të shmangur goditjet e çmimeve, veçanërisht për produktet kryesore që janë më së shumti të rëndësishme për konsumatorët dhe qytetarët tanë”, tha Bekteshi.

Vendimi për përcaktimin e marzheve më të larta tregtare për çmimet e shitjes së produkteve ushqimore bazë në tregtinë me shumicë dhe pakicë ka hyrë sot në fuqi dhe të martën e kaluar është miratuar nga Qeveria me propozim të Ministrisë së Ekonomisë. Kështu, vendimi i mëparshëm për ngrirjen e çmimeve të ushqimeve bazë ndëpritet.

Vendimi i ri, në të cilin listës së produkteve ushqimore bazë i shtohen frutat dhe perimet, gruri, vaji i lulediellit të papërpunuar dhe kripa, do të jetë i vlefshëm deri më 31 maj të këtij viti.

Vendimi përcakton marzhin më të lartë tregtar deri në 5 për qind të çmimit të shitjes të llogaritur në tregtinë me shumicë, pra deri në 10 për qind të çmimit të shitjes në tregtinë me pakicë të bukës, sheqerit, kripës, miellit – lloji 400, luledielli i papërpunuar. vaj dhe vaj luledielli.për ushqim, qumësht rezistent me përmbajtje yndyre 2,8, 3,2 dhe 3,5 për qind, mish i freskët dhe mish i pjekur, djathë dhe gjizë, oriz, vezë, makarona, grurë dhe fruta e perime. Tregtarët me pakicë në shumën totale të marzhit tregtar deri në 10 për qind përfshijnë zbritjen dhe tarifat që shitësi me pakicë i paguan nga shitësit me shumicë për reklamat dhe për pozicionet parësore dhe dytësore për paraqitjen e mallit në rafte.

Nëse tregtarët nuk e respektojnë këtë vendim sipas Ligjit për tregti, do të kenë gjoba në shumë prej 800 deri në 1.000 euro në kundërvlerë në denarë për mikro-tregtar, nga 1.600 deri në 2.000 euro për tregtar të vogël, nga 3.000 deri në 6.000 euro për tregtar të mesëm dhe nga 7.000 deri në 10.000 euro në kundërvlerë në denarë për tregtar të madh.

Të fundit

Nagavci akuzon komunat se po bëjnë politikë me mësimdhënësit e shkollat, në dëm të Qeverisë

Në Kosovë po vazhdon greva në arsim, derisa palët...

Pendarovski: Boshnjakët janë pjesë përbërëse e shoqërisë!

Presidenti Stevo Pendarovski sot u ka dërguar urim pjesëtarëve...

Xhaferi: Boshnjakët janë pjesë e pandashme e shtetit tonë të përbashkët

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi u drejtoi urime pjesëtarëve...