“Unë nuk flirtoj… Unë thjesht tregohem e mirë!” Pse disa burra e keqinterpretojnë sjelljen e mirë?

Pothuajse nuk ka asnjë grua që nuk i ka ndodhur të ketë sjellje miqësore dhe më pas të ketë kuptuar se është interpretuar sikur ka flirtuar

Ky është një fenomen i njohur si lajthitje seksuale dhe në këtë situatë janë gjendur deri në 90 për qind e femrave të anketuara! 

Siç tregoi një studim i Universitetit Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë disa vite më parë, burrat janë më të prirë për të interpretuar sjelljen miqësore si një sinjal “interesi seksual”, ndërsa te femrat është e kundërta – flirtin do ta kuptojmë si mirësi.

Studimi përfshinte 300 heteroseksualë nga mosha 18 deri në 30 vjeç, të cilët iu përgjigjën pyetjeve që kishin të bënin me përvojat e tyre me pjesëtarët e seksit të kundërt.

Disa nga pyetjet ishin “A keni qenë ndonjëherë miqësor me një person të seksit të kundërt dhe më pas e keni kuptuar atë si interes seksual?” dhe “A keni treguar ndonjëherë ndonjë interes seksual të cilin pala tjetër e ta interpretuar si një sjellje miqësore”.

Është vërtetuar se lajthitjet e tilla ndodhin te pjesëtarët e të dy gjinive, por që femrat më tepër do ta shohin flirtin si mirësi, ndërsa meshkujt janë më të prirë ta kuptojnë sjelljen e mirë si shfaqje të interesit seksual.

Edhe një studim i ngjashëm nga ekspertët amerikanë i vitit 2003 tregoi diçka të ngjashme.

Studiuesit besojnë se shkaku duhet kërkuar në biologjinë evolucionare, kryesisht për shkak të vendeve në të cilat është kryer ky hulumtim. Domethënë, Norvegjia është shpesh në krye të listës së vendeve me shkallën më të lartë të barazisë gjinore, ndërsa Shtetet e Bashkuara nuk mund të mburren me një status të tillë.

Besohet se burrat kanë evoluar në mënyrë që edhe shenja më e vogël e vëmendjes femërore të përjetohet seksualisht për të mos humbur mundësinë për t’u riprodhuar, ndërsa gratë thuhet se kanë evoluar në mënyrë që të perceptojnë më pak interesin seksual – nëse përfundojnë me burrin e gabuar, rrezikojnë të rrisin një fëmijë pa partner, parahistoria nuk mund të ishte më e lehtë se sot, dhe në të njëjtën kohë humbasin mundësinë për të arritur një partner më të përshtatshëm.

Autori i studimit, Mons Bendixen, thekson se burrat janë evolucionarisht më të prirur për të qenë shumë optimistë në kërkimin e tyre për marrëdhënie seksuale, por vëren se kjo nuk duhet të jetë në asnjë mënyrë një justifikim për burrat që të bëjnë presion ndaj grave që të kenë intimitet me ta ose për të mos pranuar një “jo” në përgjigje.

– Mund të merren masa për të parandaluar ngacmimet seksuale. Do të na ndihmojë nëse i mësojmë burrat se fakti që një grua qesh me shakatë e tyre, qëndron pranë tyre ose prek dorën e tyre në një festë nuk do të thotë se ata janë të interesuar seksualisht nëse mendojnë se janë të tillë – shpjegoi Bendixen. 

Të fundit

Imami i Qabesë në Kosovë, Myftiu doli e priti në aeroport

Myftiu i Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), Naim Tërnava...

Mike apo rivale? Në mes të garës së fortë, Alketa Vejsiu bën veprimin e papritur për Lori Hoxhën

Këtë sezon të ri televiziv, dy spektaklet më konkurrente...

Nagavci akuzon komunat se po bëjnë politikë me mësimdhënësit e shkollat, në dëm të Qeverisë

Në Kosovë po vazhdon greva në arsim, derisa palët...